Din ce in ce mai multa lume incepe sa recunoasca (si sa caute) vinurile sud-africane, pentru ca ele sunt in imensa majoritate excelente in raport calitate-pret. Dar, evident, paleta lor nu se limiteaza la vinuri populare, cu succes comercial in zona medie a consumatorilor – anumite vinuri provenind de aici sunt atat de laudate de criticii internationali incat concureaza la standardele de excelenta ale marilor Bordeaux-uri, de exemplu. Ugaba este unul dintre acestea: vinficat din Shiraz (sau Syrah) si Cabernet Sauvignon de trei oenologi europeni de prima marime, se prezinta ca un vin maiestuos, catifelat si complex, de culoare purpurie închisa care debuteaza cu arome intense de coacaze, afine si cirese negre ce lasa loc notelor de pamant, piele si condiment. Gustul este plin, catifelat si persistent, cu un raport fericit intre nuantele de lemn, taninuri fine, alcool si aciditate. Asa de bun si de interesant este Ugaba, incat recomand sa fie baut singur, la inceputul unei seri romantice!
Razvan Jurca