Ghidul Michelin sau ca sa fim exacti Ghidul Rosu Michelin, este primul ghid de calatorie in forma in care cunoastem astazi notiunea de ghid.
Initial era distribuit clientilor companiei Michelin si cuprindea adrese si preturi pentru service-uri, statii de alimentare, dealeri de anvelope, unde calatorii puteau sa-si repare masina si, adiacent, continea informatii despre locuri de cazare unde se putea sta decent si se putea manca, la preturi rezonabile.
Abia mai tarziu, in 1930, ghidul incepe binecunoscuta notare a restaurantelor cu faimoasele stele Michelin.
Sa vedem in ce consta sistemul de notare:
Folosind un sistem de review anonim, Michelin acorda de la 0 la 3 stele.
Criteriile sunt exclusiv legate de mancare urmarindu-se: calitatea, personalitatea, consistenta si tehnica folosita in prepararea mancarii. Nu se noteaza calitatea serviciilor, cat de mare sau bine dotat este restaurantul. Dovada cea mai buna este restaurantul Chef’s Table din Brooklin, New York, care isi serveste clientii la o masa de bucatarie.
Stelele se acorda in felul urmator:
1 stea – bucatarie buna in categoria sa;
2 stele – bucatarie excelenta care merita o vizita;
3 stele – bucatarie de exceptie ce trebuie vizitata (deobicei, un astfel de restaurant are si o gama extinsa de vinuri);
La nivel mondial, Japonia detine cele mai multe stele Michelin. De altfel, primele trei pozitii din topul oraselor cu restaurante “instelate” sunt ocupate de Tokyo (240 de restaurante), Kyoto (100) si Osaka (90). Culmea, Parisul este doar pe locul al patrulea (64), si Londra, ocupanta a locului sapte, cu 55 de locatii.
Restaurantele din Romania nu au reusit inca sa-i convinga pe cei de la Michelin, avand doar locatii turistice sau bucatari “cu stele” care lucreaza la noi. in schimb, avem un produs premiat cu doua stele Michelin, in 2013: Magiunul De Topoloveni, al Bibianei Stanciulov.
In schimb, pentru turistul de lux, se organizeaza si la noi “vacante gourmet”, pachete de 6 luni, ce cuprind cate o masa in fiecare restaurant cotat cu trei stele Michelin din intreaga lume.
Si astfel poate fi vizitat “The Fat Duck” din Anglia, King Heen din Hong Kong, Sushi Yoshitake din Tokio, Per Se (New York) sau Meurice (Paris). La Monaco se pot degusta delicatesele preparate de chef Alain Ducasse , “Pineapple Bubbles” din Tara Bascilor sau un Gordon Bleu, preparat de Batali, in Italia.
Daca vreti sa vedeti o mostra de meniu pregatita de Chef-ul Adam Simmonds, premiat de catre Michelin, cititi aici.