Stafidele se obtin din boabele de struguri prin deshidratarea termica sau naturala (la soare) a strugurilor copti, proveniti din soiuri apirene (fara seminte). Acestea sunt mai bogate in fier si in vitamine decat strugurii proaspeti.
Sunt foarte multe soiuri de stafide, dar, in general, distingem doua tipuri: stafidele obtinute din soiuri de struguri albi, din care rezulta asa numitele sultane, sultanine sau stafidele aurii si stafidele “negre” obtinute din soiuri de struguri inchisi la culoare. Primele sunt mult mai apreciate in gastronomie datorita aspectului frumos, dar din punct de vedere terapeutic, stafidele inchise la culoare sunt mai eficiente, datorita continutului mai mare de tanini.
Stafidele dau rezultate foarte bune in tratamentul inflamatiilor cavitatii bucale, indeosebi ale gingiilor. In Antichitate stafidele fierte in ulei si zeama de ridichi erau folosite ca leac sigur in unele boli de piele.
Dulceata si compotul de struguri proaspeti sau de stafide au proprietati laxative, tonice si dietetice. Se recomanda in afectiunile digestive, anemii, convalescenta.
Stafidele au aceleasi calitati ca boabele proaspete. in plus, acestea sunt foarte energizante si inzestrate cu proprietati de indulcire si pectorale. Sunt indicate in afectiunile pulmonare (astm, bronsite), hepatice, renale, traheale, cale, in aciditati, ulcer, anemii, boli de nervi, scleroza multipla, leuconevraxita, cancer, colita, diabet.
Decoctul – cate o lingurita de stafide de smochine si roscove se pun in 250 ml de apa clocotita si se continua fierberea 3-5 minute cu sul acoperit. Se consuma cate trei cesti de ceai caldut pe zi. Preparatul este recomandat in tratamentul afectiunilor pulmonare (in special al tusei).
Alifie de stafide
Ingrediente: 100 g stafide (moi), 100 g migdale dulci, 50 g ceara alba de albine, 200 ml ulei de floarea-soarelui.’ Mod de preparare: stafidele se spala si se znta intr-un servet curat, iar migdalele se piseaza cu un obiect de lemn pana se transforma in pulbere. Toate ingredientele se pun intr-o craticioara emailata. Aceasta se pune la foc domol si se amesteca continuu cu o lingura de lemn pana la obtinerea unei creme. Preparatul se ia de pe foc si se tine in repaus 12 ore, dupa care se reincalzeste si se strecoara printr-o panza de tifon. Lichidul scos rezultat se toarna intr-un borcan, se astupa si se pastreaza in frigider sau in alt loc racoros. Mod de administrare; se ung buzele crapate de mai multe ori pe zi sau preventiv, atunci cand se merge prin frig.
Recomandari pentru calmarea tusei.
Decoct de stafide
Ingrediente: 200 g stafide, 300 ml apa, 600 g zahar, 100 ml must, 150 g miere de albine. Mod de preparare: se fierb stafidele cu apa timp de 10 minute, apoi se strecoara. Zeama rezultata se tine pe baia de apa si se adauga zaharul cate putin. Se amesteca continuu cu o lingura de lemn pana la dizolrea zaharului si obtinerea unui sirop. in acesta se adauga mustul si mierea, amestecandu-se bine, pentru omogenizare. Preparatul se pune la pastrare la rece.
Mod de administrare: cate o lingurita dimineata pe stomacul gol si una seara inainte de culcare. Daca in timpul zilei se declanseaza o criza de tuse se administreaza o lingurita de preparat.
Stafidele se pot transforma iarasi in struguri daca se pun intr-un vas acoperit cu apa, in cuptorul cu microunde, timp de 5 minute. Pentru reusita, se pune obligatoriu capacul special al cuptorului.