Spune-mi ce par ai ca sa-ti spun ce mananci!

Foto credit @ Spune-mi ce par ai ca sa-ti spun ce mananci!

Potrivit unui studiu realizat in Statele Unite, 84% dintre barbatii intervievati au sustinut ca unul dintre primele lucruri pe care il observa la o femeie este parul. Cand vine vorba despre par, nimic nu poate fi lasat la voia intamplarii.
Lasand la o parte argumentele de ordin estetic, parul este un bun barometru al sanatatii noastre. De aceea, este foarte important sa il ingrijim si din interior, nu numai din exterior. Oricate sampoane si tratamente scumpe aplicam, daca alimentatia este incorecta, parul va arata fragil, tern si fara volum.

Iata cele mai bune 9 alimente, care au grija de podoaba noastra capilara.

1. Somonul

In afara faptului ca este bogat in proteine si vitamina D, elemente cheie pentru un par puternic si sanatos, acizii grasi omega 3, din somon, sunt adevaratele vedete. Corpul uman nu are capacitatea sa produca acesti acizi, care, printre altele, stimuleaza cresterea parului. 3% din firul de par este format din aceasta substanta. De asemenea, acizii omega 3 se gasesc in componenta pielii capului si in uleiul natural, secretat de epiderma pentru a pastra un nivel optim de hidratare al parului.

Alte optiuni: Daca nu va place somonul, il puteti inlocui cu alte soiuri de peste ca heringul, sardinele, pastravul si macroul sau, daca preferati o alimentatie vgetariana, avocado, seminte de dovleac si nuci.

2. Nucile

Sunt bogate in omega 3, biotina si vitamina E, care protejeaza insusi ADN-ul celulelor. Prea putina biotina conduce la caderea parului. Nucile contin, de asemenea, o cantitate insemnata de cupru care mentine culoarea naturala a parului, vie si stralucitoare.

Alte optiuni: Puteti inlocuiti uleiul de salata obisnuit cu ulei de nuca. Este mai scump dar merita atat din punct de vedere al gustului cat si al sanatatii.

3. Stridiile

Stridiile sunt foarte bogate in zinc. Lipsa acestui mineral, la fel ca si biotina, determina caderea masiva a parului, chiar si a genelor, precum si uscarea scalpul. Va puteti extrage necesarul de zinc si din paine de grau integral dar stridiile aduc si un important aport de proteine. “Parul inseamna 97% proteine”- spune dr. Drayer. Fara aport de proteine, parul nu mai are capacitatea sa se regenereze sau apar fire de par de slaba calitate, uscate, terne si casante.

Alte optiuni: Necesarul de zinc poate fi acoprit si prin consumul de nuci, carne slaba de vita sau oua.

4. Cartofii dulci

Cartofii dulci sunt o sursa extraordinara de beta-caroten pe care organismul il transforma in vitamina A. Practic, nici o celula din corpul uman nu functioneaza fara aceasta vitamina. Vitamina A mentine parul si scalpul suficient hidratate, iar matreata nu are nici o sansa.

Alte optiuni: Morcovi, pepene galben, mango, dovleac, caise.

5. Oua si plante cu frunze verzi

O sursa extraordinara de proteine sunt ouale, care contin, in principal, 4 elemente cheie: zinc, seleniu, sulf si fier. Fierul este deosebit de important pentru ca ajuta la oxigenarea corecta a organismului si implicit a firului de par. Lipsa fierului, anemia, conduce, mai ales in cazul femeilor, la pierderi dramatice ale podoabei capilare.

Alte optiuni: Puiul, pestele si carnea rosie. Exista si varianta vegetariana: semintele de chia, de susan, curmalele sau o salata mare din plante cu frunze verzi ori un smoothie din aceste plante, acopera perfect necesarul zilnic de fier al unui adult.

6. Lintea

Lintea este bogata in proteine, fier, zinc si biotina. Puteti folosi si soia sau fasole pentru a obtine aceleasi beneficii.

7. Iaurtul grecesc

Unul dintre cei mai buni prieteni ai parului este iaurtul si, in special, cel grecesc. Contine proteine de calitate si vitamina B5 (acidul pantotenic-ingredient pe care il vedeti pe majoritatea etichetelor produselor pentru ingrijirea parului si a scalpului).

Alte optiuni: Branza de vaca proaspata sau orice alt tip de lactate cu un continut mic de grasime.

8. Afinele

Nimic nu se compara pentru sanatate ca o cana plina cu afine proaspete sau congelate. Continutul lor de vitamine si minerale este unic si nimeni nu le contesta calitatile. In privinta sanatatii parului, ne intereseaza cantitatile mari de vitamina C si A din componenta acestora. Ambele, sunt factori esentiali pentru un par sanatos si fortifiat.

Alte optiuni: Kiwi, mango, papaya, portocale.

9. Carnea de pui

Carnea de pui (daca nu este tratata cu chimicale), este o sursa buna de proteine, zinc, fier si complex de vitamine B care mentin parul puternic si bogat. Pentru ca parul este practic format din proteine, mancarea cu un continut bogat de proteine reprezinta baza cresterii si dezvoltarii parului.

Alte optiuni: Carnea de vita slaba.

Drumul catre un par mai bogat si mai sanatos poate incepe chiar cu urmatoarea dumneavoastra masa.

sursa:http://www.webmd.com