In Anglia a fost numit multa vreme “iarba spaniola”(spanish vegetable), iar ulterior denumirea i-a fost scurtata si spanac(spinach) i-a ramas numele pana in ziua de azi.
Studiile arata ca spanacul a aparut prima data in Persia antica, iar cultivarea acestuia s-a raspandit repede in Nepal, apoi in China (unde inca este denumit iarba persana). In secolul al 11 lea, este introdus de mauri in Spania, de unde se raspandeste in Anglia si apoi in intreaga Europa.
Poate nici o leguma nu a fost atat de mult mediatizata ca spanacul, datorita filmului de desene animate Popeye Marinarul, in 1960. De atunci generatii intregi de parinti, incearca sa-si convinga copiii sa-si manance spanacul, pentru a deveni puternici precum indragitul personaj de desene animate.
Beneficiile nutritionale ale spanacului
Cu un continut neglijabil de grasimi si colesterol, spanacul este foarte bogat in niacina si zinc, proteine, fibre, vitaminele A, C, E si K, tiamina, vitamina B6, folati, calciu, fier, magneziu, fosfor, cupru si mangan. Cu alte cuvinte, este un depozit nepretuit de vitamine si minerale.
Flavonoizii, care se gasesc din abundenta in spanac, actioneaza ca antioxidanti tinand in frau colesterolul si protejand organismul de radicalii liberi, mai ales in colon.
Folatii protejeaza sistemul cardiovascular, iar magneziul ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Studiile arata ca spanacul ajuta la mentinerea functiilor cerebrale, in special a memoriei si a claritatii mentale.
Ca sa fim mai exacti, 30 gr de spanac contin doar 7 calorii, 24 mg sodiu, 1 gram carbohidrati, 1 gram fibre, 1 gram proteine, 167 mg potasiu, 29,7 mg calciu, 23,7 mg magneziu, 58,2 mg folati, 165 mg betaina.
In legatura cu fierul din spanac, trebuie spus ca acesta nu este cu nimic deosebit fata de alte alimente.
Ceea ce il face sa ramana in topul alimentelor recomandate pentru anemie, este componenta sa unica. Aceasta determina cresterea numarului de globule rosii. Mai clar, este vorba despre saponina continuta in spanac, care faciliteaza absorbtia fierului si iodului.
Inca o precizare: pentru a putea “lua” fierul din spanac, se recomanda asocierea acestuia cu suc de lamaie sau otet si pe cat posibil consumarea acestuia in stare cruda, la aburi sau prin oparirea frunzelor cu apa clocotita.
Sursa:http://foodfacts.mercola.com/spinach.html