Solutii naturale pentru combaterea capuselor

Foto credit @ Solutii naturale pentru combaterea capuselor

Alternativele naturale la problema capuselor au reintrat in atentia omenirii. Uleiurile esentiale sunt printre cele mai vechi si cunoscute solutii pentru combaterea capuselor.

In 2004, cercetatorii suedezi Gardulf, Wohlfart si Gustafson au descoperit ca citridiolul (din uleiul de eucalipt combinat cu cel de lamaie) tine tantarii la distanta. Aceasta substanta se gaseste in cantitati mari si in uleiul esential de lemongrass.

Cele mai cunoscute uleiuri esentiale care au efect insecticid asupra capuselor sunt uleiul de cuisoare, de eucalipt, lavanda, lamaie, muscate, palmarosa (planta ierboasa originara din India si Pakistan, al carei miros aminteste de trandafir si muscata n.r.), busuiocul cerbilor (specie de menta cu dimensiuni mici si flori roz, pe care o veti gasi in comert sub numele ei englezesc, “pennyroyal” n.r.), si ulei din rasina de opoponax (planta erbacee a carei rasina se foloseste in parfumerie si medicina, pe care o veti gasi si sub denumirea englezeasca “ sweet myrrh”).

Cel mai folosit ulei esential impotriva capuselor este uleiul esential de muscata trandafirie sau muscata trandafir (Pelargonium graveolens), o specie foarte putin cultivata care se gaseste in Africa de Sud, Zimbabue sau Mozambic. Exista hibrizi cultivati ai acestei plante dar proprietatile lor insecticide sunt mult diminuate.

Mirosul ei este un amestec de trandafir, lamaie si mar. Uleiul de musacata trandafirie se gaseste sub denumirea de “rose geranium oil” si este folosita de asemenea ca substanta antibacteriana.

Eucaliptul, Craitele si Maghiranul cultivat

Uleiul extras din aceste plante pot elimina pericolul capuselor.

In 2008, oamenii de stiinta de la Institutul Regal de Tehnologii au descoperit ca uleiul de craita este eficient in proportie de 90-100% impotriva capuselor. Cand compusii specifici au fost izolati rata eficientei a scazut la 64-72%.

Maghiranul cultivat ucide capusele care infesteaza vitele, datorita unei substante numita carvacol si care se gaseste in cantitati mari in aceasta planta. In 2008 un studiu al cercetatorilor turci a aratat faptul ca in stare pura carvacolul ucide toate capusele in sase ore. Solutiile continand carvacol in proportie de peste 25 % ucid capusele in mai putin de 24 de ore.

Pufuletul de gradina, Oregano, uleiuri de origine lemnoasa si Floarea paianjenului

Frunzele pufuletului de gradina contin uleiuri esentiale care se folosesc si in spumantele de baie. Un studiu din 2005 a relevat faptul ca cea mai mica concentratie de ulei esential din pufuletii de gradina ucid capusele in 8 zile, in concentratie de 100% isi face efectul in 3 zile.

In 2007 s-a descoperit ca uleiul de oregano in concentratie de 10% distruge capusele in 120 de minute.

Un alt studiu a scos la iveala faptul ca anumiti copaci contin uleiuri insecticide extrem de eficiente impotriva capuselor. Cedrul de Alaska s-a dovedit foarte eficient in distrugerea nimfelor de capusa. Cedrul rosu ucide larvele acestora iar rasina speciei de cedru Juniperus Occidentalis este o arma redutabila impotriva capuselor adulte.

Floarea paianjenului (Gynandropis gynandara ) care traieste in Taiwan este mai eficienta decat produsele comerciale, au aratat specialistii de la Centrul international pentru fiziologia insectelor si ecologie.

Retete pentru insecticide naturale

Turnati 20-25 de picaturi de ulei esential de muscata trandafirie (rose geranium) in doua linguri de ulei vegetal sau de nuca.

Asociatia Chinologica Airedale din Nebraska afirma ca daca picurati cateva picaturi de ulei esential de muscata trandafirie sau un amestec de ulei de lamaie, ulei de rozmarin si apa, pe zgarda cainelui din dotare acesta va topai fericit fara grija capuselor.

De asemenea recomanda amestecul in parti egale de ulei de cuisoare, lamaie, menta diluat intr-o cana cu apa pentru a avea un spray anticapuse sau amestecat cu gel de aloe vera pentru o lotiune cu efect insecticid.

O alta reteta dezvoltata de Comisia pentru jocuri si parcuri din Nebraska recomanda amestecul a doua cani de apa, o cana de otet din vin alb, o cana de crema neutra si o lingura de ulei de eucalipt.

Cateva masuri de prevedere

Uleiurile esentiale sunt extrem de concentrate si nu se folosesc nediluate pe piele. De asemenea, este interzisa ingestia lor. Uleiuri de bergamota si scortisoara in special ard pielea.

Daca aveti un pisoi in casa nu folositi uleiul de muscata trandafirie si nici pe cel de lamaie, ambele fiind foarte toxice pentru prietenii dumneavoastra necuvantatori.

Busuiocul, cedrul, citronella si menta cerbului nu se aplica animalelor gestante. Si acest lucru este valabil si pentru oameni.

Testati uleiurile inainte de a le folosi. Mai ales uleiul de eucalipt provoaca reactii alergice destul de puternice.

Uleiurile esentiale pot interfera cu actiunea anumitor medicamente fie ele alopate sau homeopatice. Daca sunteti sub medicatie consultati-va cu un specialist inainte de a le folosi.

Sursa: http://www.mdjunction.com