Sofranul in terapia naturista

Foto credit @ Sofranul in terapia naturista

Sofranul ar trebui sa fie unul dintre condimentele de nelipsit dintr-o casa, spun cercetatorii australieni, care au descoperit ca acesta ajuta la imbunatatirea vederii, putand preveni chiar orbirea.

Testele realizate in cadrul Universitatii Sydney au aratat ca acest condiment are capacitatea de a preveni degenerarea maculara si chiar de a o face sa dea inapoi, aceasta fiind cea mai comuna cauza a orbirii in cazul varstnicilor, conform Daily Mail.

In cadrul testelor, voluntarii italieni cu degenerare maculara care au primit cate o pastila cu sofran, timp de 3 luni, si-au imbunatatit considerabil vederea. Cei mai multi au fost capabili, dupa acest tratament, sa citeasca inca doua linii de cifre si numere, ilizibile pana atunci, la un control de vedere.

Din pacate, insa, efectele tratamentului dispar odata ce condimentul dispare din dieta.

Descoperirea vine in contextul in care in urmatorii 25 de ani din ce in ce mai multe persoane vor suferi de degenerare maculara, dupa cum spun cercetatorii.

Pana acum, despre sofran se stia ca este un bun antioxidant, nefiind cunoscute insa efectele sale asupra vederii.

Afodisiac si anticancerigen

Sofranul este folosit in medicina traditionala de multa vreme, inclusiv pentru tratarea tumorilor canceroase sau a depresiilor. Tot el face ca fluxul de oxigen din organism sa fie mai mare si previne moartea celulelor.

De-a lungul vremii, cel mai scump condiment din lume a fost considerat un gen de panaceu, un afrodiziac puternic si un remediu pentru migrene. Spania furnizeaza 70% din sofranul care ajunge in intreaga lume.

In prezent se lucreaza la stabilirea unui dozaj in cazul bolnavilor sau pentru preintampinarea unor afectiuni ale vederii.

Substantele continute de sofran au actiune citotoxica asupra carcinoamelor umane si celulelor leucemiei. Acest efect se datoreaza componentelor carotenoide, in mod special demil-crocetin, care se pare ca, creste difuzia de oxigen in plasma cu pana la 80%. Aceasta actiune ajuta la prevenirea aterosclerozei secundare.

De asemenea, s-a raportat ca sofranul are efecte imunomodulatoare, insa sunt necesare de studii suplimentare pentru atestarea acestui fapt. Consumul de sofran este contraindicat femeilor insarcinate deoarece creste riscului avortului spontan.