Semne ale deficientei de fier

Foto credit @ Semne ale deficientei de fier

Deficienta de fier afecteaza mai ales doamnele. Aproximativ 9% dintre femei sufera de deficienta de fier – dar numarul s-ar putea sa fie mult mai mare, spun expertii. Aceasta nu inseamna ca domnii nu trebuie sa fie atenti asupra acestui aspect. Lipsa de fier are aceleasi efecte, indiferent de sex.

Cum ne dam seama daca exista vreo problema cu nivelul fierului din organism? Acordati putina atentie urmatoarelor simptome:

Oboseala

Organismul foloseste fierul pentru a produce hemoglobina, celulele rosii care conduc oxigenul prin organism. Cand organismul este lipsit de oxigen, oboseala se instaleaza mai repede.

Dificultati de atentie si concentrare

Activitatea neurotransmitatorilor ar putea fi afectata de lipsa de fier din organism, conducand la scaderea activitatii acestora.

Apatie

Acest simptom face parte din aceeasi categorie, aceea a corelarii dintre lipsa de fier si buna functionare a sistemului nervos.

Pierderea suflului

Fara suficient fier in sange, corpul incepe sa simta nevoia de mai mult oxigen, astfel se instaleaza pierderea suflului, chiar atunci cand facem cel mai banal efort.

Ten foarte palid

Aratati ca un personaj din Twilight? Nu este un semn bun. Este semnul ca numarul de globule rosii este foarte scazut, ceea ce poate fi un semn al deficientei de fier.

Scaderea rezistentei la efort

Va luptati sa faceti acelasi exercitiu pe care acum doua saptamani il considerati prea usor? Lipsa de fier poate fi unul dintre motive.

Crampe musculare nejustificate

Lipsa de fier este principalul vinovat pentru “carceii” pe care ii simtim cand ne este lumea mai draga si fara sa facem un efort deosebit.

Unghii casante

Chiar si cea mai draguta manichiura sau pedichiura nu poate ascunde niste unghii fragile. Mai ales unghiile concave sau cu denivalari ale suprafetei sunt semnul clar al lipsei de fier.

Urina rosie sau roz

Colorarea urinei in roz sau rosu dupa consumarea sfeclei este un lucru normal si apare la 10-14% dintre oameni. Medicii au constatat ca acest aspect este mai frecvent la persoanele care prezinta carente de fier, deoarece aceasta conduce la cresterea absorbtiei intestinale a anumitor pigmenti.

Sursa: http://abcnews.go.com/Health/Wellness/10-signs-iron-deficiency/story?id=22755637