Scortisoara (Cinnamomum verum)

Foto credit @ Scortisoara (Cinnamomum verum)

In bucatarie, scortisoara se foloseste sub forma de scoarta, pulbere si ulei eteric. Este un ingredient aromatic pentru supe, sosuri, preparate din carne, salate cu tomate, dulciuri, produse de patiserie, cofetarie si panificatie (paine, cornuri), precum si in bauturi alcoolice (lichioruri, vermuturi) si nealcoolice, de tip Cola.

Scortisoara satisface pofta de dulce, fiind utila in cazul persoanelor cu glicemie ridicata (se rontaie o bucatica de baton de scortisoara) si in plus, amelioreaza si respiratia urat mirositoare (halena).

Avand un continut ridicat de calciu, scortisoara se presara peste fulgii de cereale de la micul dejun, marind pofta de mancare.

Iata si cateva idei de folosire a scortisoarei:

Pentru un mic dejun sau o gustare sanatoasa: Stropiti pe o felie de paine prajita (din faina integrala ar fi ideal) cu ulei de in, ungeti cu miere si presarati scortisoara pudra.

Incalziti lapte de soia cu un baton de scortisoara, lasati sa ajunga la temperatura camerei si adaugati miere dupa gust. Obtineti o bautura delicioasa si extrem de indicata in caz de frisoane sau gripa.

Adaugati scortisoara pudra atunci cand preparati burrito sau nachos. Veti obtine un gust desavarsit.

Adaugati in tocanita de miel cu vinete, un baton de scortisoara si un pumn de stafide si veti obtine o mancare de inspiratie orientala.

Intotdeauna adaugati scortisoara atunci cand preparati curry.

Trivia

Scortisoara este mentionata inca din timpul Egiptului antic unde avea o valoare mai mare decat cea a aurului. S-au gasit mentiuni in privinta scortisoarei nu numai ca mirodenie sau in calitate de medicament ci si ca agent de imbalsamare. Aproximativ in aceeasi perioada scortisoara atrage atentia medicilor chinezi care ii dedica un capitol consistent intr-unul din primele tratate de medicina si botanica atestate documentar (aproximativ in jurul anului 2700 i.e.n.) 

Popularitatea scortisoarei creste de-a lungul istoriei si ajunge cel mai apreciat condiment in perioada Evului Mediu. Datorita acestui fapt se dezvolta un comert infloritor intre Europa si Orientul apropiat.

Scortisoara provine de la un arbore vesnic verde, care creste in regiunile tropicale unde temperatura aerului nu scade sub 15 grade Celsius. La fel ca majoritatea condimentelor, scortisoara impiedica dezvoltarea bacteriilor din stomac si stimuleaza pofta de mancare.