Schizandra, Wu Wei Zi sau “Fructul cu 5 gusturi”

Foto credit @ Schizandra, Wu Wei Zi sau “Fructul cu 5 gusturi”

Insusi numele Wu Wei Zi care, literal, inseamna “fruct cu 5 gusturi”, spune totul despre acesta. Si, intradevar, atunci cand il mananci experimentezi toate cele 5 gusturi (acru, sarat, dulce, amar si iute).

Medicina chineza il considera un medicament complet datorita acestei neobisnuite insusiri, considerand ca acesta contine in sine si se acorda cu cele 5 elemente fundamentale (pamantul, lemnul, apa, metalul, focul) si, implicit, cu cele 5 sisteme majore ale organismului. La noi se gaseste in trei variante: sub forma de pudra, fructe uscate sau capsule.

Alaturi de alte plante ca Ginseng, Acanthopanax, Gynostemma, He Shou Wu si ciupercile Reishi, schizandra este bun adaptogen major si este folosita pentru cresterea rezistentei organismului si a creierului impotriva stimulilor nespecifici. Protejeaza organismul de distrugerile provocate de bolile cronice. In particular, protejeaza ficatul si glandele suprarenale, prevenind imbolnavirea acestora din cauze de stres.

Pana acum, nu i s-a descoperit nici un efect secundar desi este un medicament atat de puternic. Medicina chineza considera ca schizandra poseda o energie calma, care la randul ei determina calmarea mintii si reduce durerile dar in acealsi timp stimuleaza sistemul nervos central. In principiu, Wu Wei Zi este considerat unul dintre cele mai bune tonice pentru minte, folosit si acum pentru marirea capacitatii de concentrare, imbunatatirea memoriei si a atentiei. Dar, spre deosebire de alte substante tonice care supra stimuleaza sistemul nervos central, crescand implicit iritabilitatea organismului, schizandra calmeaza starile de iritare, fiind folosit si ca un calmant usor.

In medicina asiatica se considera ca Fructul cu 5 gusturi aduce beneficii pielii infrumusetand-o si protejand-o, deopotriva, are calitati afrodisiace, detoxifiaza organismul si mentine longevitatea.

Din punct de vedere stiintific, cercetatorii au descoperit ca Wu Wei Zi stimuleaza productia de interferon. Studiile de laborator au arata ca planta actioneaza direct asupra tesutul nervos, avand o actiune de stimulare a sistemului nervos central, prin echilibrarea si reglarea functiilor acestuia.

De asemenea, s-a demonstrat ca planta stimuleaza activitatea intelectuala, crescand astfel si productivitatea muncii dar si concentrarea, reflexele de finete, anduranta, sensibilitatea, acuratetea vizuala, acuratetea auditiva si mareste capacitatea respiratorie.

Alte studii au scos in evidenta faptul ca, are rezultate foarte bune in tratarea nevrozelor usoare si a problemelor asociate cu acestea: insomnii, dureri de cap, ameteli, palpitatii, etc, toate asociate cu afectiuni neurologice.

Rezultate notabile s-au inregistrat si in cazurile mai grave de psihoze, chiar paranoia si halucinatii.

Cat despre continutul acestui fruct atat de ciudat, este inca in studiu. Nu s-au putut identifica toate substantele care intra in componenta acestuia.

Ceea ce se stie pana acum, este ca are o cantitate de substante unice care au fost botezate dupa numele plantei, intrucat nu au mai fost identificate niciodata in lumea vegetala sau animala: schizandrina A, B, si C, deoxishizandrina, g-shizandrina, shizandrol, si esteri de schizandra. Mai contine 3% ulei volatil, vitaminele C si E, citral, b-sistosterol si acid citric.

Restul… este inca un mister.

http://www.naturalnews.com