Sarea de mare

Foto credit @ Sarea de mare

Citeste si Sarea celtica

Sarea de mare estea acea sare care provine din lacurile, apele sarate. Aceste formatiuni cu apa se formeaza cand apa marina isi croieste drum intr-o albie de mica adancime. Actiunea apei si a vantului evapora apa oceanica, lasand in urma o solutie concentrata in sare care este transformata pana se formeaza cristale de sare. Sarea de mare este apoi colectata manual pantru a pastra echilibrul vital de minerale care dau fiecarui tip de sare aroma specifica.

Variatiile continutului de minerale si metodele de colectare dau aspectul si gustul unic al diferitelor tipuri de sare. Diferentele de aroma sunt subtile si pentru a avea rezultate gastronomice cat mai bune trebuie adaugate in mancaruri dupa ce sunt preparate. 

Sarea de mare este un termen larg care se refera, in general, la sarea nerafinata obtinuta dintr-un ecosistem acvatic. Producatorii de sare nu proceseaza sarea atat de mult precum o fac cei care produc sarea obisnuita deci pastraza urme ale altor minerale dintre care : fier, magneziu, calciu, potasiu, mangan, zinc si iod. Resurse de sare sunt in marea Mediterana, marea Nordului, oceanul Atlantic mai ales in Franta si pe coastele Bretagne.

Sarea de mare este considerata a fi mai sanatoasa si mai aromatizanta decat sarea de masa traditionala. 

Oamenii au nevoie de mai putin de 225 de miligrame de iod pe zi , substanta regasita in mod natural in sarea de mare, spre deosebire de cea de masa careia acesta substanta ii este adaugata. Sarea de masa poate sa mai contina si alti aditivi cum ar fi silacatul de aluminiu, elemente de albire, alte chimicale,chiar si dextroza(un indulcitor). Din moment ce este atat de purificata (este practic clorura de sodiu pura desi 2% sunt aditivi chimici) se poate sara prea tare mancarea. In plus sarea de masa este uscata la peste 649 grade Celsius modificandu-i-se structura.

Sarea poate fi cauza atacului de cord, hipertensiunii, bolilor de rinichi, si insuficientei cardiace.

Cantitati excesive de sare de masa se gasesc in mancarea procesata si in majoritatea mancarurilor de la toate restaurantele si fast-food-urile. Pentru a micsora riscurile am putea elimina aceste alimente din dieta zilnica, insa adevaratul inamic este doar sarea. Cand ne uitam la ingrediente, vedem ca vinovatul este aceasta puternica substanta chimica si deci nu un simplu aliment. Nu este viu, cu continut de minerale , este o substanta “moarta”. Sarea de masa este intradevar toxica. In acelasi timp, o dieta lipsita de sare poate accelera imbatranirea si cauza imbolnavirea si nu este o solutie pentru multi dintre noi . Sarea naturala are diferite culori date de continutul in peste 100 de minerale care lipsesc din dieta actuala si este o alternativa mai sanatoasa a sarii de masa.