Engleza: Black locust tree
Franceza: Acacia
Cine a mancat salcam atunci cand era copil stie ce lupte erau pe ciorchinii mai mari, cu flori “grase”, din care extrageam nectarul aromat separand pistilul de petale. Dar pe langa aceast mod de a consuma salcamul exista adevarate capodopere culinare care il includ in retetele lor.
Vom trece repede peste salatele verzi aromate cu flori de salcam si ne vom opri direct la lucruri serioase.
Flori de salcam pane
Se fac exact ca florile de soc (reteta aici). Ba chiar puteti incerca un platou asortat cu flori de soc si flori de salcam.
Dulceata din flori de salcam
Aici romanii sunt specialisti. Borcane cu dulceata de salcam pleaca in toata lumea, iar reteta este destul de simpla si ieftina dar trebuie sa va pregatiti pentru un timp indelungat de fierbere. Rezultatul merita cu siguranta daca ne gandim la gustul unic si parfumat al acestei specialitati.
Avem nevoie de 250 gr de flori de salcam, 1.5 kg. de zahar, 1.5 litri apa si 5 lingurite zeama de lamaie.
Se prepara un sirop din apa cu zahar, la foc mic, 60 de minute. In acest timp florile de salcam se desprind de codite si se scufunda in mai multe bai de apa rece apoi se introduc intr-o punga de tifon.
Intr-o alta cratita se pune apa la fiert iar atunci cand a dat in clocot se introduce saculetul cu flori de salcam pentru 3-4 minute, apoi se scoate. Scoateti florile din saculet si lasati-le intr-o sita la scurs.
Dupa cele 60 de minute in care s-a legat siropul de zahar, se adauga zeama de lamaie si florile de salcam stoarse bine.
Se lasa sa fiarba 4 ore la foc foarte mic pana cand dulceata scade la jumatate.
Dupa ce dulceata s-a legat, se asaza in borcane sterilizate care se inchid ermetic.
Lichior din flori de salcam
Salcamul nu este numai bun de mancat ci este bun si de baut, fiind ingredientul principal al unor bauturi indragite de Bachus. Din salcam se prepara tuica, rachiu, lichior sau palinca din flori de salcam. Noi va vom oferi cea mai simpla reteta de lichior. In functie de taria alcoolului folosit, veti obtine bautura dorita.
1 kg flori de salcam spalate in baie de apa, curatate de codite si tocate marunt
2 litri alcool dublu rafinat
2kg zahar tos
2 litri lapte
2 lamai taiate felii
Mod de preparare:
Se toarna toate ingredientele intr-un borcan de 5 litri care se acopera si se aseaza la rece. Se amesteca in borcan in fiecare zi, timp de 5 zile, cu lingura de lemn pe care nu o veti mai folosi in alt scop. Lasati lichiorul sa se odihneasca apoi o luna. Se strecoara si se toarna in sticle care se pastreaza la loc rece si racoros cativa ani.