Salata verde (Lactuca sativa)

Foto credit @ Salata verde (Lactuca sativa)

Crocanta, verde, rosie, creata sau nu, salata este cea mai cunoscuta, raspandita si iubita leguma cu frunze verzi din lume. Practic, poate fi consumata ca atare sau alaturi de aproape orice fel de mancare pe care ni-l putem imagina, incepand cu banalul sandvis. Pana si mofturoasele fructe de mare “cer” o salata de… salata verde langa ele. Pentru romani, salata verde exprima insasi ideea de salata. Daca trimiteti pe cineva la piata rugandu-l sa cumpere o salata, nu va veni niciodata cu altceva decat cu o salata verde.

Numele latin Lactuca sativa provine de la faptul ca atunci cand este taiata, salata elimina un lichid laptos asemantor laptelui. In latina. “latuca” inseamna “lapte”. In prezent, cele mai cultivate soiuri sunt in numar de 6. Cu cat frunzele de salata sunt mai amarui cu atat sunt mai bogate in antioxidanti.

Iata si cele mai populare varietati de pe glob:

Salata Boston, este salata comuna, asa cum o stim cu totii. Are o capatana globulara cu frunze adunate si o textura untoasa motiv pentru care i se mai spune si salata untoasa. In ciuda numelui, salata Boston este cea mai raspandita si cultivata salata din Europa.

Salata chinezeasca are frunze alungite adunate in manunchi. Are o aroma mai puternica decat surorile ei europene. De aceea este preferata bucatarilor in mancaruri gatite sau preparate dupa metoda stir-frie.

Salata cu frunze libere: din aceasta grupa fac parte mai multe varietati de salata. Caracteristica principala este ca nu au capatana, frunzele lor crescand direct din cotor. Pot fi crete sau nu, verzi sau rosii, in diferite nuante. Au un gust usor amarui si o textura foarte frageda.

Iceberg: Este originara din California. Are o forma sferica, cu o capatana tare si ferma ca cea a verzei, frunze de culoare verde deschis, crocante si carnoase ce se tin bine legate si compacte dar gustul este destul de neutru.

Salata Romana: mai este cunoscuta si sub numele de Cos, nume care provine atat de la insula greceasca Kos, acolo unde cultivarea ei a fost consemnata pentru prima oara, cat si de la cuvantul arab “cos” care denumeste salata. A ajuns in Europa in perioada Imperiului Roman de unde si numele de Romana.Salata formeaza o capatana inalta si compacta cu frunze lungi si crocante cu un gust putin amarui, au nervuri mari si sunt foarte fragede.

Salata Batavia: este inrudita cu salata Iceberg, avand un gust similar. La prima vedere ea seamana foarte mult cu salata verde obisnuita , laptuca. Salata formeaza capatani mari, moderat de dense, cu frunze verzi inchis batand spre maroniu cu marginile crete si o textura crocanta si putin mai aspra decat salata comuna.

Salata este una dintre cele mai indicate legume intr-o cura de slabire. 100 gr de frunze contin doar 15 calorii. Cu toate acestea, este o bomba de fitonutrienti, avand un rol activ in prevenirea aparitiilor multor boli.

Vitaminele se afla in salata intr-o cantitate impresionanta.

Este una dintre cele mai bune surse de vitamina A
100 gr de frunze aduc 247% din necesarul de vitamina A sub forma de beta-caroten. Vitamina A este esentiala pentru sanatatea mebranelor si a epidermei, de asemenea este esentiala pentru ochi.

Este o sursa impresionanta de vitamina K 
De curand, s-a descoperit ca vitamina K are legatura cu cresterea densitatii osoase prin stimularea formarii si intaririi sistemului osos (activitate osteotrofica). De asemenea, este esentiala pentru pacientii bolnavi de Alzheimer, vitamina K limitand distrugerea neuronilor.

Frunzele proaspete de salata contin cantitati mari de folati si vitamina C 
Primii sunt necesari in sinteza ADN si previn malformatii ale fetusului. Vitamina C, creste rezistenta organismului la imbolnavire prin stimularea imunitatii. .

Salata verde contine zeaxantin (1730 µg per 100 g)
Zeaxantinul este cel mai comun compus carotenoid. Acesta este absobit selectiv in retina (mai exact in macula lutea) unde “se ocupa” de protectia ochiului impotriva razelor UV, stimuland capacitatea de filtare a retinei. De asemenea, consumul regulat de alimente care contin zeaxantin, s-a dovedit benefic in preventia bolilor maculare care apar datorita varstei.

Salata contine fier, calciu, magneziu si potasiu, toate necesare pentru echilibrarea metabolismului. Din complexul de vitamine B, contine cantitati semnificative de tiamina, piridoxina (vitamona B6) si riboflavone.

In concluzie consumul regulat de salata previne osteoporoza, deficienta de fier, bolile cardiovasculare, bolile maculare, Alzheimer si, alaturi de alte alimente, face parte din legumele care previn cancerul.

Sursa: http://www.nutrition-and-you.com