Rucola este originara din bazinul Marii Mediterane, dar s-a raspandit in toata lumea cu repeziciune. Gustul ei usor amarui si usor picant este un castig pentru orice preparat sanatos.
Rucola este una dintre plantele care au trecut din farmacie in bucatarie, caci vechii greci o foloseau intial ca afrodisiac si abia apoi au inceput sa o adauge in mancare. In Imperiul Roman, era de-a dreptul venerata pana la identificarea imaginii acesteia cu zeita fertilitatii.
Ca si salata, a carei sora buna este, face parte din nobila familie a cruciferelor si, ca toate cruciferele, contine antioxidanti puternici, minerale si vitamine, precum potasiu, vitamina K, vitamina C, magneziu si mangan. Nu numai ca vitamina K pe care o contine contribuie la dezvoltarea densitatii osoase, fiind recomandata persoanelor care sufera de osteoporoza, dar oxalatii din compozitia acesteia favorizeaza fixarea calciului. Este o sursa excelenta de clorofila care purifica sangele si previne imbolnaviri ale ficatului.
Rucola are proprietati de preventie a cancerului datorita compusilor de glucosinol pe care ii contine (ca si hreanul), care reduc posibilitatea aparitiei cancerelor de san, prostata, plamani, colon, colorectal si pancreatic.
Un studiu efectuat timp de 9 ani, pe 11 000 de barbati, a aratat ca cei care consumau cu regularitate rucola ca si alte legume din familia cruciferelor, erau mai putin expusi cancerului si, in special, celui de prostata.
In lumea antica, rucola era folosita pentru a reaprinde pasiunea in dormitor. Ei bine, studiile desfasurate in aceasta directie tind sa le dea dreptate stramosilor nostri. Se pare ca vitaminele si mineralele continute in aceasta planta stimuleaza libidoul la ambele sexe si sunt un adjuvant pretios in cazuri de anxietate sau infertilitate. Cum actioneaza? Vitaminele si mineralele din rucola reduc actiunea substantelor nocive care influenteaza in mod negativ sistemul reproductiv uman.
Sursa: http://www.naturalnews.com/044310_arugula_anti-cancer_foods_anti-oxidants.html#ixzz2wDOvFl7a