engleza: Rhubarb
franceza: Rhubarbe
Rubarba sau reventul este denumita si “planta pentru placinta”. Este extrem de apreciata si folosita, mai ales, in placinte, tarte si sosuri. Din cauza faptului ca frunzele au un nivel de acid oxalic ridicat, care este toxic pentru consumul uman, din rubarba se mananca doar petiolul iar frunzele si radacinile sunt folosite in scopuri medicale.
Atunci cand cumparati rubarba, asigurati-va ca este proaspat culeasa. Petiolul plantei musai sa aiba nuanta roz aprins, sanatos, fara pete. Sunt de preferat cele tinere care, desi au diametru mai mic, sunt mai dulci.
Inainte de utilizare, se taie frunzele si putin din capatul petiolului, se curata de ate si se tine timp de o ora in apa rece pentru a se reimprospata. Tineti cont ca din 450 gr de rubarba cruda rezulta trei sferutir de cana de rubarba fiarta.
Rubarba se poate pastra 3-4 saptamani, daca o depozitati la 0 grade, fara a-i taia frunzele,.
Trebuie combinata cu ceva dulce pentru a-i reduce din acreala excesiva. Poate fi servita ca sos, combinata cu capsuni proaspete, sau folosita in placinte, tarte, budinci, paine, gemuri, jeleuri si bauturi racoritoare.
Iata si o reteta cu rubarba, delicioasa si usor de facut:
Pui inabusit in sos de rubarba si vin.
1,5 kg pui, taiat in 10 portii
mix de condimente pentru pui
1 lingura faina
1/4 cana ulei de masline
450 gr rubarba taiata in bucati de 4 cm.
2 cepe medii, taiate julienne
1 lingura usturoi taiat marunt
1 frunza de dafin
cateva crengute de cimbru proapat
1 cana vin alb
3 linguri patrunjel taiat fin
Garnitura: 2 cani orez alb fiert si 1 lingura de patrunjel taiat fin
Intr-un castron, se asezoneaza carnea de pui cu mixul de condimente si apoi se toarna faina peste carne. Se amesteca bine.
Se incinge uleiul intr-o tigaie si se prajesc bucatile de pui, 6-8 minute, pe fiecare parte, pana capata o culoare bruna. Se adauga rubarba si ceapa si se asezoneaza cu sare si piper. Amestecati constant in tigaie, pana cand ceapa se inmoaie si se prajeste putin, avand grija sa nu se lipeasca de cratita, 10 minute.
Se adauga usturoiul, dafinul, cimbrul si vinul, se acopera tigaia si se lasa la foc mic, 45 minute, pana cand carnea este facuta. Se asaza pe un platou de servire, se presara cu patrunjel si se serveste cu orez.
Din punct de vedere nutritional, rubarba contine 95% apa, este o sursa buna de potasiu, are o concentratie extrem de scazuta de sare si este bogata in vitamina C, fibre si calciu. Trebuie retinut ca acidul oxalic in combinatie cu calciul il face pe acesta din urma sa fie greu de asimilat in organism. O cana de rubarba taiata cubulete, contine aproximativ 26 calorii.