Nu va lasati intimidati de culoarea neobisnuita. Rosiile negre sunt, in momentul de fata, obiectul unor studii foarte serioase referitoare la impactul acestora asupra cancerului. Exista voci care sustin ca ar putea fi singura solutie pentru eliminarea cancerului, datorita cantitatii uriase de antocianini pe care ii contine rosia neagra, si care, pana acum, s-au demonstrat eficienti in lupta impotriva cancerului, diabetului si obezitatii
Culoarea se datoreaza pigmentilor din pielita rosiei, care, in contact cu soarele, capata culoarea neagra. Daca vreti, putem spune ca avem de-a face cu o rosie foarte bronzata, avand in vedere ca interiorul este rosu, ca al oricarei rosii normale. Se presupune ca pigmentii din rosia neagra reactioneaza la fel ca cei din afine, in contact cu soarele.
Aceste rosii sunt rezultate din incrucisarea dupa metode clasice a soiurilor de rosii violet cu cele salbatice. Nu a fost folosita manipularea genetica, asa cum s-a intamplat in cazul capsunei albastre.
In Anglia este tratata cu maxim interes desi, in aceasta tara, a aparut dintr-o intamplare amuzanta.
Directorul Plant World Seeds, Ray Brown (66 ani), a primit, de la un client, intr-o zi, un pachetel pe care scria doar “rosii negre”.
Inauntru se gaseau niste seminte si omul nostru, usor confuz, le-a plantat mai mult din curiozitate. Nu mica i-a fost mirarea cand au aparut niste rosii negre ca cerneala.
“Intotdeauna am fost in cautarea a ceva original. Nimeni nu a produs vreodata rosii negre, cele mai apropiate la culoare sunt cele maronii si cele violet. Era imposibil sa concepem atunci (cand am primit pachetul n.r.) ca poate exista asa ceva. Parca era o farsa de 1 aprilie. Dar cand le-am vazut cum arata, am ramas impietriti”.
Rosiile au fost dezvoltate, se pare, de o echipa a Universitatii din Oregon, ca parte a proiectului “Indigo Rose”. Acest proiect a luat nastere in 1960, cand doua specii de rosii, una bulgareasca si una din America, au fost incrucisate prin altoire, cu o specie salbatica de rosii care creste in Chile si in Insulele Galapagos.
Cercetatorii au descoperit ca rosia de gradina continea antocianini in tulpini si in frunze, care nu sunt indicati consumului uman, spre deosebire de rudele lor salbatice care ii contineau in fruct.
Ideea era sa se obtina prin incrucisare clasica, o rosie mai sanatoasa. Dupa ani de selectii, caci aceasta a fost singura tehnica folosita, a luat nastere rosia neagra.
Rosiile de acest tip sunt coapte cand isi schimba culoare din purpuriu in negru, iar zona din jurul coditei capata o culoare rosu inchis.
Domnul Brown detine singurele trei rasaduri de rosii negre din marea Britanie, fiecare planta avand cate 20 de rosii.
“Nimeni nu poate crede ca avem asa ceva si ne tot intreaba daca este o gluma si daca sunt comestibile. Da, sunt comestibile, noi am mancat foarte multe si au un gust placut si parfumat. Singurul mod in care le pot descrie este ca au un gust puternic de rosie”.
Sursa: http://www.dailymail.co.uk
http://extension.oregonstate.edu