Engleza: pomegranate
Franceza: grenadier
Rodia in terapia naturista aici
Rodia in cosmetica naturista aici
Rodia se foloseste cu precadere in bucataria orientala.
Semintele se pot consuma crude, ca atare, in salate sau supe. Sucul de rodie acompaniaza un numar impresionant de feluri de mancare.
Sucul de rodie poate fi foarte dulce sau foarte acru, in functie de soiul rodiei. Majoritatea lor, insa, au un gust echilibrat, dulce cu nuante acrisoare datorita taninilor pe care ii contin. Sucul de rodie este foarte popular in bucataria armeneasca, in cea persana si in cea indiana.
Inainte de introducerea rosiilor, in Iran se foloseau pe scara larga sucul, melasa si otetul de rodie. Si astazi este folosit in retete traditionale ca fesenjan, un sos gros facut din suc de rodie si nuci date prin masina de tocat care se seveste alaturi de rata la cuptor pe pat de orez si in ash-e anar (supa de rodie).
Semintele de rodie salbatica sunt folosite in condimentul numit anardana (din persana: anar + dana, rodie + seminte), utilizat in bucatariile indiana si pakistaneza dar si ca substituent al siropului de rodie in bucataria persana. Aceste seminte se usuca 10 – 15 zile, la soare si se foloseste la prepararea chutney-urilor si a curry-urilor. Cea mai buna sursa de seminte de rodie salbatica este zona muntilor Himalaya
In zona muntilor Caucaz se foloseste, in special, sucul de rodie. In Azerbaijan, un sos facut cu suc de rodie (narsharab) se serveste alaturi de peste sau de tika kabab.
In Turcia sosul de rodie (nar eksisi) se foloseste ca dressing in salate, pentru marinarea carnii sau, pur si simplu, ca bautura racoritoare. Semintele de rodii se folosesc in salate si, uneori, ca decor pentru dulciuri. Siropul sau melasa de rodie se utilizeaza in muhammara, o pasta tartinabila, extrem de populara in Siria si Turcia, formata din ardei iute rosu copt la cuptor sau pe gratar, nuci pisate si usturoi.
Trivia
Rodiul este de origine himalayana si se cultiva in Iran, Arabia Saudita, in nordul Indiei si sudul Asiei, in anumite parti ale Africii, iar recent si in Statele Unite, in California si Arizona. Exista nu mai putin de 760 de soiuri de rodii.
Rodiile se bucura de un puternic simbolism, fiind prezente in multe din culturile lumii. In mormintele Egiptului antic au fost gasite urme de rodii, dovada ca vechii egiptenii erau ingropati avand aceste fructe alaturi. Si in Biblie acest fruct este mentionat mai frecvent decat oricare altul.
Avand in vedere etimologia sa, multi carturari cred ca marul cu care au fost ispititi Adam si Eva in rai era de fapt o rodie. In religia hindusa, rodia este un simbol al prosperitatii si al fertilitatii. Totodata, rodia a fost emblema personala a tinutelor regale ale Caterinei de Aragon, sotia lui Henric al VIII (regele Angliei), iar in Grecia exista obiceiul de a sparge o rodie de pamant de Anul Nou si cu ocazia fiecarei nunti. In emisfera nordica, recoltarea rodiilor se face din septembrie pana in februarie.
Surse: www.healthy.ro, www.wikipedia.com