Rodia in bucatarie aici
Rodia in cosmetica naturista aici
Rodiile contin vitamina B, acid pantotenic, potasiu, polifenoli antioxidanti, vitamina K, fier, fibre, fosfor, calciu, fier, magneziu, etc. Sunt excelente de aceea in anemii si stari de astenie. Rodiile contin de trei ori mai multi antioxidanti decat vinul rosu sau ceaiul verde, considerate cele mai bogate surse de antioxidanti. De fapt, nu exista un alt fruct care sa contina o cantitate atat de mare de antioxidanti. Mai mult, rodiile contin o cantitate semnificativa de flavonoizi, antioxidanti ce impiedica formarea celulelor canceroase, ajutand la distrugerea celor existente. Preventiv, persoanele suspectibile imbolnavirii de cancer la prostata sau cancer la san sau cele care prezinta un risc inalt de imbolnavire cu astfel de afectiuni ar trebui sa consume rodii sau suc natural de rodii in mod constant.
Consumul de rodii ajuta la reglarea sistemului digestiv, combatand constipatia si crescand pofta de mancare. Gratie aportului vitaminic si de minerale, rodiile intaresc sistemul imunitar si maresc capacitatea de rezistenta a organismului in fata bolilor. Conform altor studii, consumarea fructelor de rodii in mod constant tine la distanta cancerul de colon si de prostata. Rodiile au un efect de medicament in cazul diabetului sau al limfomului.
Nu sunt doar o “moda” sau un capriciu in dietele moderne, ci, prin beneficiile pe care le aduc sanatatii, sunt fructe cu adevarat miraculoase. Rodiile sunt extrem de sanatoase.
Consumand rodii in mod regulat, persoanele cu diabet pot reduce astfel riscul aparitiei bolilor coronariene.
Antioxidantii pe care ii contin rodiile impiedica degradarea cartilajelor si inflamarea articulatiilor si de aceea sunt recomandate si in tratarea artritelor. Fructul de rodie actioneaza precum un fluidizant al sangelui, subtiind sangele si impiedicand formarea de cheaguri si depunerile de pe artere. Prin urmare, rodiile au un rol important in prevenirea aterosclerozei si a infarcturilor. Pentru o buna circulatie a sangelui in organism, consumati regulat rodii.
Mai mult, ceaiul obtinut din frunzele si coaja copacului de rodiu ajuta la ameliorarea diareii si a problemelor digestive, iar in medicina populara se crede ca rodiile pot fi utilizate in tratarea dizenteriei si a holerei. Rodiile furnizeaza fierul in sange si de aceea este indicat in cazul anemiei. Continutul de fier ajuta la cresterea nivelului de hemoglobima din sange, reducand multe din simptomele anemiei: epuizarea, ametelile, starea de slabiciune, slabirea auzului.
Rodia se bucura de o popularitate din ce in ce mai mare datorita efectului afrodisiac si de imbunatatire a fertilitatii. Vitamina B6 pe care o contin rodiile le fac sa fie recomandate si femeilor insarcinate si celor care alapteaza. In acelasi timp, consumul de rodii reduce riscul nasterii premature sau al nasterii unui bebelus cu o greutate corporala sub limita.
Virtutile rodiei sunt cunoscute din antichitate. Hipocrate, in tratatul sau asupra bolilor femeilor, estima ca rodia putea sa usureze si sa ajute in numeroase boli. Mai tarziu, studiile efectuate in vitro au demonstrat clar virtutile medicale ale acesteia.
S-a observat ca rodia, de la radacina pana la fructe si frunze, este bogata in tanine, flavonoide, acid elagic, acizi grasi, vitamine si oligoelemente. Si astea sunt doar varful icebergului. Nu mai punem la socoteala ca functioneaza atat pentru regenerarea celulara, cat si pentru anumite patologii legate de varsta: cancer, hipertensiune, arteroscleroza, Alhzeimer etc.
Sursa: www.healthy.ro