Robotul de bucatarie ideal

Foto credit @ Robotul de bucatarie ideal

Incep prin a preciza ca acest articol nu tinteste maestrii, fie ei si amatori, ai gastronomiei; cei pentru care fiecare functie a unui robot de bucatarie este vitala intru prepararea unor opere culinare.
Aici ma refer la cei mai multi dintre noi, care inca mai gatim cu cartea de bucate in fata, cu buget si timp limitat dar plini de entuziasm intr-ale bucatariei.

Exista atat de multi roboti de bucatarie incat, atunci cand esti pus sa alegi, nici nu stii pe care sa-l cumperi. Fiecare promite ca face de toate precum tractorul universal Brasov si nu sunt putine persoanele care, dupa achizitionarea robotului cu pricina, se plang ca au platit o suma uriasa in totala contradictie cu gradul de utilizare.

Top 3 ale celor mai mentionate nemultumiri au fost urmatoarele: are functii inutile (a se citi: nu le folosesc pe toate din diferite motive), se asambleaza greu si / sau se spala greu. Ultimele doua conducand la acelasi rezultat: prefera sa-l tina ca bibelou, etc.

Am ajuns la concluzia ca nu exista robotul ideal. Mai degraba exista robotul ideal pentru fiecare dintre noi. Inainte de a cumpara un robot de bucatarie trebuie facuta o analiza minutioasa si foarte onesta a comportamentului gastronomic al traitorilor casei tale.

In caz contrar, ustura la buzunar.
Alta rima n-am gasit.

Sa incepem cu ce nu-i musai sa aiba robotul de bucatarie daca….
Daca nu va plac dulciurile si nu pregatiti prajituri si aluaturi, decat sub amenintarea cu arma, functia de framantat aluat este absolut inutila.

Si, sa-mi fie cu iertare, introduc in aceasta categorie masina de facut paine.
Am doua cunostinte plus sora din dotare, mandre detinatoare ale acestui “device” cu care s-au jucat, frenetic, in primele doua luni dupa achizitionare. Am fost obligata intr-un timp foarte scurt sa fac nenumarate vizite si sa gust un numar impresionant de feluri de paine unele foarte bune, altele mai putin reusite.
In momentul in care scriu, aparatele cu pricina stau de luni bune si aduna praful, pe principiul “las’ sa fie acolo”.
Eu spun : “las’ sa nu mai fie” pentru ca, si asa, se aduna o gramada de alte lucruri mai mult sau mai putin trebuincioase, aglomerand inutil bucataria.
Exista o varietate destul de mare de paine, la preturi decente. Iar daca n-ai facut o pasiune arzatoare pentru propriile creatii, cand te intorci acasa la 8, 9 seara, uneori, pur si simplu, nu-ti mai arde de facut paine chiar daca asta inseamna doar sa pui ingredientele si sa apesi pe un buton. Este o realitate.

Functia de tocat carne este utila pentru iubitorii de sarmale, mici, carnati de casa si alte tocaturi fie vara, fie iarna. Este un “must” si se trece pe lista. Dar daca preparati sarmale de doua ori pe an (ca subsemnata), dupa umila mea parere, ne putem descurca si cu masina de tocat carne a mamei.
In cazul in care suferiti de lene maxima sau de lipsa cronica de timp (la mine se manifesta uneori, amandoua, in acelasi timp) exista solutia simplificata:

1. pentru cei care nu mananca porc (din motive de Purcelul Gelu, religioase, gust sau sanatate in diferite proportii ) exista cateva magazine arabesti cu acte de provenienta corecte, oameni si preturi de bun simt care toaca sub ochii tai carnurile de vita si de oaie, in combinatia optima, aferenta construirii sarmalelor;
2. pentru restul carnivorilor exista, se pare, locul de unde oamenii isi iau nasuri de clovn si sampoane doar pentru ca, spun ei, exista si cea mai buna carne (inclusiv tocata).

Ce mi se pare esential in dotarea robotului de bucatarie sunt urmatoarele:

“Mai intai si mai intai “, vorba Coanei Chirita: un blender cu putere mare care sa aiba si functia pulse.
800 W minim – 1000 W ar fi ideal. Nu se stie de unde sare iepurele si dorim sa incercam un lapte de seminte sau nuci, “homemade”. Cu un blender de putere mai mica nu se obtin rezultate optime plus ca este mai putin economicos pentru ca dureaza mai mult pana se obtine preparatul dorit.

Mixer – nu cred ca trebuie sa explic pentru ce.

Cutitele pentru taiat si feliat in diferite feluri dintre care, cel mai important este, dupa opinia mea, discul de radere. Imaginati-va doar, pentru o clipa ce fericire este sa faci, la minut, o salata de radacinoase fara sa “faci muschi” dand legumele prin razatoare.

Si, bineinteles, storcator de fructe si storcator de citrice.

Utila, la casa omului, ar mai fi o rasnita zdravana cu care sa poti rasni cafea dar si niscaiva seminte (daca vrei sa-ti faci o faina mai speciala – de mei, in, etc). Nu-mi mai aduc aminte unde am citit povestea unei doamne (care si-a schimbat alimentatia devenind raw vegana) despre prima ei rasnita. La inceput, neavand fondurile necesare achizitionarii unei mori de cereale, s-a dus in piata, la “rusi” si a luat o rasnita de cafea veche, ruseasca. Nu e prea grozava dar macina tovaraseste tot ce-i dai. Deci, aviz amatorilor de cafea la ibric si fainuri facute in casa dar cu buget limitat.

Aici m-as opri.
Restul depaseste granita strictului necesar si se apropie de fineturi.
Vom reveni intr-un articol viitor cu utilarea necesara unei bucatarii vegetariene si vegane.

de Catalina