Fie rosie, alba sau neagra beneficiile ridichii sunt cunoscute de milenii. Au fost folosite atat ca legume, cat si ca medicament inca din timpul Imperiului Roman. Ridichea este verisoara cu varza kale sau broccoli, are toate proprietatile acestora si, in plus, are avantajul ca se cultiva foarte usor. In mai putin de trei zile de la plantare au si aparut.
Ridichile sunt tratate cu mai putin respect decat rudele ei si n-ar trebui. De la radacina, pana in varful ultimei frunzulite au un continut extrem de mic de calorii, 0 grasimi, fibre, vitamina C, folati, poatsiu, magneziu, cupru, calciu, mangan si complexul de vitamine B.
Nu poate gresi nimeni adaugand ridichile in dieta, caci o cana de ridichi contine doar 19 calorii si sunt delicioase.
Pot fi folosite in supe, salate, mancaruri, de tot felul. Putini stiu ca frunzele ridichilor sunt foarte gustoase. Francezii fac o excelenta supa din frunze de ridichi. La fel ca si radacinile, frunzele se pot adauga crude la salate adaugand un aport de minerale si vitamine. De asemenea, se pot gati precum spanacul. Deci, atunci cand mergeti la piata si vanzatorul se ofera sa rupa frunzele, opriti-l si folositi-le pentru preparatele dumneavoastra
Cu fiecare portie de ridichi facem un serviciu intregului organism.
Ridichile lupta impotriva cancerului
Cercetatorii de la Universitatea indiana Jawaharlal Nehru Technological au descoperit ca ridichile induc apoptoza (autodistrugerea) celulei canceroase, datorita continutului mare de isotiocinati si antocianini, care s-au dovedit eficienti in lupta impotriva cancerului si in alte studii. Compusii din ridichi au fost extrem de eficienti, in cadrul testelor, mai ales in cazul cancerului colorectal.
Decongestioneaza respiratia
Daca aveti afectiuni bronsice cronice, infectii ale sinusurilor sau astm, ridichile actioneaza ca un decongestionant natural al cailor respiratorii.
Previn bolile de inima
Fibrele, vitaminele si mineralele din ridichi reduc colesterolul, amelioreaza diabetul regland cantitatea de zahar din sange si echilibreaza tensiunea arteriala.
Digestia si detoxifierea
Buna functionare a ficatului si a vezicii biliare depind de bila iar ridichile stimuleaza secretia acesteia. Sulful din compozitia ridichilor ajuta la reglarea bilirubinei prin eliminarea cantitatii in exces, din sange. Fibrele regleaza digestia prin cresterea eficientei eliminarii toxinelor si prevenirea constipatiei.
In prezent se desfasoara cercetari asupra ridichii negre pentru a se stabili daca aceasta creste oxigenarea sangelui, protejand celulele rosii.
Pierderea in greutate
Apa, nutrientii si fibrele din ridichi sunt la valori astronomice raportate la cat de putine calorii contin. Introducand ridichile intr-o cura de slabire este imposibil sa te lipsesti de nutrientii esentiali si, in acelasi timp, slabesti armonios.
Curatarea rinichilor
Exista foarte putine plante le fel de eficiente ca ridichea cand vine vorba de prevenirea sau tratarea infectiilor de tract urinar. Sucul de ridiche are proprietatea uimitoare de a reduce usturimile si arsurile si de a grabi timpul de vindecare.
Daca pana acum nu i-am acordat mare atentie acestei legume, este momentul sa o facem.
Sursa: http://undergroundhealthreporter.com/health-benefits-of-radishes#ixzz2vkGhmtdj