“Unul dintre hanurile bucureștene care s-au bucurat de o faimă deosebită în prima jumătate a secolului al XIX-lea este Hanul Manuc. Această faimă se datorește în cea mai mare măsură lui Manuc Bei, un om despre care s-au spus atât de multe, adevăruri și legende, încât figura sa nu se va putea reduce niciodată la proporțiile juste ale adevărului istoric. Bogat și mai târziu foarte bogat, puternic prin relațiile politice pe care și le-a făcut, el urcă scara măririlor cu mare ușurință, încărcat de titluri și recunoștințe, dar se prăbușește când nimeni nu se aștepta la aceasta.
“Istoricul Hanurilor Bucurestene” de George Potra
Editura Stiintifica si Enciclopedica,Bucuresti, 1985
In cadrul Hanului lui Manuc puteti gasi:
“Cafeneaua Manuc, calda si cocheta, placut parfumata de aroma cafelei proaspete, va asteapta zilnic incepand cu ora 07:30 pana tarziu in noapte. Pe langa o larga selectie de cafea , ceai si bauturi fine , va oferim prajituri proaspete si snack-uri calde.
Manuc Bistro. In Manuc Bistro se intra direct din strada ( Splaiul Unirii ) . Spatiu pe trei nivele te invita sa-i descoperi secretele : un godin foarte vechi chiar la intrare, o colectie de sifoane din sticla verde, alamuri, o pianina la care se canta seara de seara, ferestrele mari de la strada sau cele mici, de casa taraneasca de la etaj, ferestre care te lasa sa vezi curtea mare si cerdacul de lemn al hanului, tablourile vechi . Menu eclectic: mancare romaneasca si mancare de bistro, minuturi. Va invitam sa-l vizitati si sa gustati din pastramioara de berbecut frageda, din pulpa de rata pe varza , din prajitura divina cu morcovi, nuca si ghimbir.
Manuc Levantin care a reusit , in luna Decembrie 2011, sa obtina titlul de cel mai bun restaurant libanez din Bucuresti .
Cerdac. Primul si al doilea nivel al Hanului, dinspre curtea curtea interioara , sunt marginite de un cerdac generos. Din primavara si pana tarziu in toamna , cerdacul este plin-ochi de clienti care se bucura de aer curat , de soare si de privelistea unica a gradinii interioare . Cine n-a copilarit in casa cu cerdac a bunicilor , are acum prilejul sa bea un ceai sau o cafea, o bere rece in zilele caniculare sau sa guste din prajiturile noastre care le vor aminti de bucataria bunicii.
Gradina Hanului. Cuvantul surpriza descrie cel mai bine emotia amestecata cu nostalgie atunci cand pasesti in curtea interioara a Hanului , lasand in spate Biserica Sf. Antonie – Curtea Domneasca si intrand pe poarta metalica grea din Strada Franceza…Ramai uimit de spatiul care ti se deschide in fata ochilor, de linistea profunda ocrotita de zidurile groase , de cerdacul care o tiveste de jur imprejur, pe doua etaje. Bucatarie romaneasca.
Salon Voievodal. La 26 Mai 1812 in Salonul Voievodal ( Sala Istorica ) s-a semnat Pacea de la Bucuresti care a pus capat razboiului ruso-turc . Documentul a fost semnat in numele ”Majestății Sale Sublime și Prea Puternice, împăratul tuturor rușilor” de către generalul Kutuzov, iar în numele ”Fericirii Sale, puternicul împărat al otomanilor” de către ”Ilustrul Ahmed Pașa, Mare Vizir și generalisim al armatei imperiale”. Sala a ramas maiestoasa, cu tavan inalt, cu bogata stucatura si candelabre stralucitoare.
Crama Manuc care se află în prezent în lucrări de restaurare.
Restaurantul Manuc. Cel mai mare salon al Hanului,recent restaurat . Este dotat cu instalatie de aer conditionat (…) si o portiune foarte mare de cerdac. (…) in restaurant se canta seara de seara muzica romaneasca live si menu-ul traditional romanesc contine gustari reci , gratar cu mititei, pastrame, fleici , garnituri , salate si desert . “
sursa: http://www.hanulluimanuc.ro