Quinoa – minunea redescoperita a incasilor

Foto credit @ Quinoa – minunea redescoperita a incasilor

Cu boabele ei micute si rotunde, quinoa a patruns de ceva vreme si in alimentatia romanilor. Ce-i drept, ea exista inca de acum 5000 de ani, de pe vremea incasilor, care o numeau cu respect “mama tuturor cerealelor” dar de-abia acum si-a recastigat locul binemeritat alaturi de alte superalimente. In treacat fie zis, quinoa nu este propriuzis o cereala. Este ruda cu spanacul si sfecla dar, in general, este asimilata cerealelor, datorita compozitiei si a utilizarilor similare.

Este o planta unica, un aliment complet, iar din punct de vedere gastronomic este fara cusur.

Carne vegetala fara contraindicatii
Nivelul proteic al acestei cereale rivalizeaza cu cel al anumitor preparate din carne dar spre deosebire de aceasta din urma este mai usor de digerat si nici nu produce colesterol rau sau rigidizarea arterelor. Din contra, consumul regulat de quinoa previne riscul bolilor cardiovasculare.

Lapte sau quinoa?
Boabele de quinoa sunt una dintre cele mai bogate surse de calciu din lume (depaseste inclusiv nivelul de calciu din lapte). In plus, calciul din quinoa se asimileaza mult mai repede decat cel continut in lapte. Merita incercat, mai ales de catre cei care prezinta intoleranta la lactoza.

Multivitamine si multiminerale delicioase
Quinoa este un uluitor complex de vitamine si minerale; contine printre altele aproape tot complexul de vitamine B. Pentru ca sunt atat de usor asimilate de catre organism, contribuie eficient la intarirea sistemului imunitar.

Pentru a-i spori valoarea nutritiva se recomanda ca aceasta sa fie germinata inainte de gatire. Si nici germinarea nu este o problema: 2-4 ore, intr-un pahar cu apa curata, sunt suficiente pentru a incolti. Dureaza mai mult sa faci o fasole…

Gluten free 
Asa cum precizam la inceput, nefiind o cereala “adevarata”, in mod natural, nu contine pic de gluten astfel incat este mai mult decat binevenita in alimentatia celor care au intoleranta la gluten.

Ca regula generala, quinoa se prepara asemeni orezului: pilafuri, risotto, salate, budinci dar si in supe, tocanite, prajituri de tot soiul.

In general se fierbe, mai rar se coace sau se prajeste iar reteta este foarte simpla: se fierbe 15-20 minute in apa cu sare sau in orice fel de supa strecurata (de carne sau de legume). Raportul este de 1 parte quinoa la 3 parti apa. Se ia vasul de pe foc si se lasa acoperit, pana cand este absorbit tot lichidul. In timpul acestui proces isi va mari volumul de 4 ori, deci folositi un vas corespunzator.

Pentru ca are o cantitate mult mai mica de amidon, nu exista riscul sa fie lipicioasa sau cleioasa.

Una peste alta, este un aliment foarte practic si care indeplineste dintr-un foc trei obiective: se pregateste repede, este foarte gustos si este sanatos.