Beneficiile ciocolatei, daca este consumata cu moderatie si, mai ales, daca este neagra, au fost subliniate de nenumarate ori. Multe persoane o evita, in principal, din doua motive: unul are fi ca nu agreeaza gustul amar, iar al doilea este legat de modalitatea de procesare folosita pentru obtinerea ciocolatei cu pricina. Din aceste motive, urmatoarele alegeri logice sunt pudra de cacao si pudra de roscove sau carobul.
Intrebarea din titlu, “care dintre ele este mai sanatoasa ?”, devine legitima iar raspunsul s-ar putea sa va surprinda: depinde de la organism, la organism si de ce anume v-ati propus sa obtineti din punct de vedere al sanatatii.
Daca scopul este sa cresteti cantitatea de fibre din dieta, alegerea se indreapta firesc catre pudra de roscove. Contine 4,8 grame de fibre in numai 2 linguri, comparativ cu pudra de cacao care contine doar 3,6 grame de fibre in doua linguri. Desi diferenta este mica, daca urmariti nivelul fibrelor, conteaza. Precum stim cu totii, fibrele regleaza functiile tractului intestinal, combat constipatia, reduc colesterolul si regleaza glicemia.
Daca va preocupa numarul caloriilor, puteti alege orice: in doua linguri de pudra, atat cacao, cat si roscovele contin aproximativ 25 de calorii.
Aveti nevoie de un adaos de calciu? Pudra de roscove este raspunsul. Contine de 3 ori mai mult calciu, decat pudra de cacao.
Daca, in schimb, aveti nevoie de un supliment de vitamine si minerale, cacao este invingator la puncte. In 2 linguri de pudra, cacao contine 1,5 mg de fier, fata de 0,4 mg cat au roscovele si 54 mg magneziu, fata de cele 6 mg pe care le contine pudra de roscove.
Din punct de vedere al gustului…totul tine de gust. Cacao are o aroma puternica, amaruie si bogata, pe cand pudra de roscove este mai subtila, usor dulce si mai delicata.
In preparatele culinare vor fi folosite in functie de scop:pentru un gust puternic de ciocolata, cacao va fi, intotdeauna, preferatul. Pentru un gust mai fin, pudra de roscove va fi alegerea perfecta.
De asemenea, trebuie tinut cont de faptul ca pudra de cacao contine oxalati, care in anumite conditii, pot conduce la formarea pietrelor la rinichi si de asemenea are cofeina. Pudra de roscove nu contine nici una dintre aceste substante si astfel poate deveni un bun inlocuitor, in cazul in care sunteti predispusi la afectiuni renale sau la migrene si stari de nervozitate, sau…pur si simplu, doriti sa dormiti in noaptea respectiva, fara probleme.
Sursa: http://blogs.naturalnews.com/is-carob-a-healthy-alternative-to-chocolate-also-raw-vegan-chocolate-recipe-resource/