Vanata este o planta erbacee, anuala, legumicola, cu valoare terapeutica. Este originara din India si Birmania unde creste in stare salbatica.Vinetele au un fruct carnos, cu coaja violet inchis spre indigo, dimensiuni si forme variate, in functie de soi. Culoarea poate varia de la alb la galben, rosu, violet, indigo sau chiar negru. Trebuie gatite imediat, deoarece pulpa se oxideaza si devine maronie la câteva minute dupa taiere.
Este bogata in fibre (si tocmai de aceea protejeaza digestia), in minerale, vitamine, proteine, dar si fitonutrienti cu rol antioxidant.; contine potasiu, care ajuta la echilibrarea continutului de sare din alimentatie si a hidratarii, dar are si rolul de a mentine un nivel sigur al tensiunii arteriale.
Este si o sursa sigura de magneziu, cupru si vitamina B1.
Vanata este un antioxidant natural datorita continutului de nasunina, un fitonutrient capabil sa blocheze actiunea radicalilor liberi si sa protejeze membrana celulara. Mai mult, nasunina continuta de vanata are si proprietatea de a normaliza cantitatea de fier din organism. Carentele in acest caz pot provoca anemii, dar excesul de fier creaza si radicali liberi in exces, tocmai de aceea vanata normalizeaza aceasta cantitate pe care o preia organismul. Sucul vinetei are proprietati de reducere a colesterolului si relaxarea vaselor de sange. Astfel, circulatia sangelui se imbunatateste, iar vanata poate fi considerata un scut natural impotriva bolilor cardiovasculare, daca se consuma cu regularitate. Sunt indicate in anemie, constipatie, reumatism, afectiuni hepatice si pancreatice, guta, diabet, boli cardiovasculare.
– Micsoreaza nivelul de colesterol din sânge.
-Contin antioxidanti puternici, care protejeaza celulele cerebrale.
– Datorita proprietatilor deosebite – antianemic, laxativ, calmant, stimulent hepatic si al pancreasului, vanata este indicata in anemie, scrofuloza, constipatie, eretism cardiac, insuficienta a secretiei urinare.
– Vinetele sunt foarte bogate în fibre alimentare (2,5 g de fibre la 100 g)
– Previn bolile cardiovasculare.
Proprietati:
– putin nutritiva (29 calorii la 100 g)
– antianemic
– laxativ
– diuretic
– stimulent hepatic si al pancreasului
– calmant
Indicatii – uz intern:
– anemie
– constipatie
– insuficienta a secretiei urinare