Din capul locului trebuie sa spulberam un mit: Feteasca regala nu-i deloc un soi cu descendenta nobila! Dimpotriva, identificat in regiunea Tarnavelor (deci, Transilvania) prin anii ’20, localnicii ii spuneau cu drag Daneseana (de la comuna Danes, de unde origineaza) pentru ca faceau din ea un vin usurel si prietenos, ce-i drept cu un parfum aparte, dupa care se dadea-n vant nobilimea din partea locului. Aclimatizata cu succes in Segarcea (ati ghicit, la Domeniile Coroanei) Daneseana a fost rebotezata (dupa ce, se zice, a gustat-o Regele si i-a placut icon smile Prince Știrbey – Feteasca regala – 2010 ) Feteasca Regala. in prezent, Feteasca regala se cultiva pretutindeni in Romania, iar cea vinificata de Oliver Bauer la Dragasani e dintre cele fericite!
Pentru ca are nas, gust si staif, iar, racita bine, da la nas, pe langa marca tipica de fan si citrice, fructe exotice care-ti amintesc de mango si ananas. Vinul (sec!) are o aciditate vioaie ce lupta bine cu pestele, iar gustul – chiar daca acesta din urma e stropit cu mujdei, racoreste papilele cu note de caisa si mar verde. Cei 12,5% ce-i revin alcoolului din structura Fetestii o fac usor de baut, iar corpul destul de plin o face buna prietena (dar asta n-ati auzit-o de la mine!) cu sifonul sau borvizul iubitorilor de sprit.
Editia in care e vinificata aceasta Feteasca regala fiind mica (doar 5200 de sticle) e motivul pentru care vinu-i pe duca din rafturile magazinelor de unde-l puteti cumpara, asa ca, atat cat mai e, merita totii banii pe care, daca v-am convins s-o incercati, ii veti da pe sticla care va poarta numele!
Razvan Jurca