Primavara la borcan – salate inedite

Foto credit @ Primavara la borcan – salate inedite

Dupa o iarna plina de carne, ciorbe si dulciuri suntem pregatiti sa ne “inverzim” farfuriile cu multe legume.

Si ce poate fi mai apetisant, mai usor de transportat la birou si astfel de preparat in pauza de pranz, decat un borcan continand tot felul de legume, asezate in straturi asortate coloristic?

Puteti pune orice ingredient va pofteste inima, dar pentru un borcan aspectuos exista o singura regula: puneti ingredientele mai grele la baza, iar cele usoare in varf ca sa nu se transforme totul intr-un soi de terci de legume. In rest, va trebuie un borcan de sticla cu capac ermetic si multa inspiratie.

Va oferim trei idei de salate pentru toate gusturile, cu dressingurile aferente.

Salata de cruditati cu vinegreta de capsuni

Salata o preparati in cantitati variabile in functie de gust din urmatoarele ingrediente: morcovi, ceapa rosie, rosii, portocale, salata iceberg, o felie de lamaie, branza taiata cubulete.

Pentru vinegreta de capsuni, in schimb, avem nevoie de mai multa rigoare.

225 gr capsuni congelate sau proaspete.

¼ cana ulei de masline extravirgin

¼ cana otet din vin alb sau balsamic

2 linguri suc de portocale, proaspat stors. Nu folositi suc de portocale pasteurizat. In combinatie cu otetul, uneori, capata un usor gust de medicament.

1 lingura miere

¼ lingurita frunze de rozmarin proaspat, taiate marunt

¼ lingurita sare de mare

⅛ lingurita piper macinat mare sau strivit in piulita

Asezati ingredientele in blender, in ordinea indicata mai sus. Transformati-le in piure, pana cand obtineti un dressing fin si gros.

Salata cu bacon, mazare si branza cheddar cu vinegreta din branza albastra

Dressingul din branza albastra este “sufletul-pereche” al baconului. Deci, sa asezam in borcanul nostru salata iceberg, bucatele de bacon, cubulete de branza Cheddar si mazare boabe fiarta sau cruda(daca este foarte tanara). Pentru o varianta light a acestei salate incercati ca dressing iaurt sau o “maioneza” vegana de avocado.

Dressing cremos de branza albastra

½ cana sana, iaurt grecesc(pentru ca este mai dulce) sau chefir

¼ cana maioneza light sau de post

¼ cana smantana

1 lingurita otet din vin alb

¼ cana branza albastra faramitata

sare si piper

Intr-un castronel se amesteca sana, maioneza, smantana si otetul pana cand se omogenizeaza. Adaugati branza albastra si ametecati cu furculita, strivind, daca este necesar, bucatile prea mari de branza. Asezonati cu sare si piper si introduceti sosul acoperit in frigider. Inainte de a-l servi, mai amestecati de cateva ori apoi turnati-l peste salata.

Salata cu leguminoase si dressing de lime si chimen

Aceasta salata de inspiratie mexicana este foarte interesanta atat din punct de vedere al gustului, cat si al coloritului. Ce implica? Salata verde, rosii, fasole neagra, porumb, mazare (toate fierte sau din conserva).

Deliciul salatei il face insa dressingul racoritor si delicios. Desigur ca il puteti folosi si in alte combinatii. Va da o savoare unica preparatelor dumneavoastra.

Dressingul de lime si chimen

¼ cana suc de lime proaspat stors

1 ulei de rapita

1 lingura miere

½ lingurita sare de mare

½ lingurita chimen sau chimion macinat

⅛ lingurita piper negru macinat mare

Combinati ingredientele intr-un castronel si amestecati-le cu telul pana se omogenizeaza. Turnati peste salata si serviti.

Primavara aceasta cuvintele de ordine sunt: sanatate si frumusete… la borcan.

Sursa: http://greatideas.people.com