Pretul frumusetii

Foto credit @ Pretul frumusetii

Oricine stie ca putin machiaj este suficient pentru a transforma orice femeie intr-o adevarata diva. Un machiaj corect scoate in evidenta partile frumoase si ascunde trasaturile mai putin reusite.

Care este pretul pe care il platim pentru aceasta “magie” ? Ei bine, din ce in ce mai multe voci sustin ca machiajul are un potential daunator extrem de ridicat, avand in vedere ca este facut in cea mai mare parte din tot felul de substante chimice.

Este evident ca poate conduce la tot felul de probleme ale pielii de la o mica alergie, pana la cancer.

Revista on-line http://www.ourvanity.com a adunat informatii si a facut o medie a numarului de chimicale care se gasesc in cutiutele noastre “magice”:

In sampon se gasesc 15 substante chimice cu potential daunator. Imediat dupa sampon, urmeaza fardul de obraz, cu 16 substante.

Atunci cand aplicati crema autobronzanta, aplicati si 22 de substante chimice pe piele. Cand alegem culoarea pentru pleoape, mai adaugam 26 de “chimicale” pe piele. Lotiunile de corp au in medie 32 de substante nu dintre cele mai sanatoase.

Iar invingator la puncte este simbolul chic-ului feminin, rujul, cu 33 de substante chimice adaos.

Cum spuneam la inceputul articolului, chimicalele din cosmetice pot contribui la un numar de afectiuni mai simple sau mai grave. Dar cele mai importante sunt 3 la numar: acneea, reactiile alergice si cancerul

Acneea

Da, nu va mirati. Acneea, acele puncte negre enervante, comedoane cum le spun specialistii, sunt stimulate in dezvoltarea lor de catre substantele chimice din produsele de infrumusetare. Mai ales tenul gras, cel care se lupta si cel mai mult cu aceasta neplacere, are si cele mai multe probleme. Mai ales produsele cu consistenta cremoasa astupa porii, atragand in acelasi timp praf, ceea ce in esenta este definitia unui punct negru. Daca nu sunt tratate, punctele negre se infecteaza si de abia de aici incolo intervin problemele. O solutie de compromis ar fi sa ne indreptam spre cosmeticele care se pot spala cu usurinta, asta insemnand ca le vom alege pe cele cu mai putini stabilizatori si va trebui sa ne refacem machiajul mai des.

Reactii alergice

Ei bine, acestea sunt reactii destul de comune. Se manifesta prin mancarimi, acnee, uscaciune excesiva a pielii. Partea ‘buna’ este ca aceste manifestari apar aproape imediat ce am aplicat fardul vinovat pe piele. Atitudinea corecta este sa ne spalam cu multa apa si sapun pentru a indeparta urmele de fard si sa aruncam “vinovatul” la gunoi, oricat de mult a costat.

Cancer

Cancerul este, desigur, cea mai grava forma dintre toate efectele secundare ale cosmeticelor. Desi acum exista o adevarata miscare pentru produsele de machiaj bio, nu toate au fost testate corespunzator. De exemplu, daca aveti produse naturale care contin dioxid de siliciu, ar trebui sa va alarmati. Se stie ca acesata substanta contine mici cantitati de cristale de quartz care au fost legate de aparitia bolii canceroase.

sursa: http://www.ourvanity.com