Prepararea pastelor “al dente”

Foto credit @ Prepararea pastelor “al dente”

In bucatarie, “al dente” se refera la paste si, prin extensie, la orez sau fasole, naut, etc.. Termenul defineste o modalitate de preparare prin care se obtine un produs cu o consistenta mai ferma, aceasta neinsemnand nefacut. “Al dente” face referire si la legume preparate pana devin usor crocante.

Pastele al dente sunt necesare mai ales in cazul preparatelor care se pregatesc la cuptor, caz in care sunt supuse unui dublu proces de gatire: fierbere si coacere.

Termenul “al dente” provine din italiana si inseamna ad literam “la dinte” sau la “muscatura” facandu-se referire la faptul ca trebuie mestecate.

Pastele preparate “al dente” au un indice glicemic mai mic decat pastele fierte bine si sunt mai satioase.

Prepararea pastelor

Pentru a obtine pastele perfecte in farfurie este necesara o oala adanca, o spatula si o strecuratoare.

1. Se umple oala cu apa rece din belsug.

2. Se adauga sare. Astfel  pastele vor fi mai gustoase pentru ca absorb mai usor lichidul si se umfla.

3. Se lasa apa sa dea in clocot. Se ajusteaza cantitatea de paste tinand cont de faptul ca pastele isi dubleaza volumul la fierbere.

4. Se adauga pastele in apa care fierbe si se amesteca cu o spatula. Este foarte important sa fie amestecate altfel se vor lipi intre ele sau de oala.

5. Dupa ce apa da din nou in clocot se mai lasa pastele inca 8 -12 minute in functie de tipul fiecareia.

6. Este indicat sa sa reduca intensitatea focului pentru a evita formarea spumei.

7. Pentru a testa daca pastele s-au fiert, gustati-le. Pastele fierte „al dente” trebuie sa fie ferme, usor moi la suprafata si cu un miez mai tare. Se poate scoate o pasta din oala si se taie cu cutitul. Mijlocul nu trebuie sa aiba culoarea alba intensa, ci sa fie opac.

8. Se rastoarna pastele intr-o strecuratoare, deasupra chiuvetei si se scutura usor pentru a elimina excesul de apa.

9. Nu este necesara clatirea sub jetul de apa rece daca preparati un fel de mancare cald. Se pun intr-un castron si se stropesc cu ulei de masline extravirgin pentru a evita lipirea pastelor.
Sosul de paste adera mai bine daca sunt calde. Cand se racesc, amidonul din paste, care s-a umflat in procesul de fierbere, se cristalizeaza si devine insolubil, asa ca pastele nu vor absorbi foarte mult sos. In schimb, daca se doreste o salata rece de paste, acestea se clatesc sub jet de apa rece.