Engleza: corn
Franceza: maïs
Porumbul in terapia naturista aici
Porumbul in cosmetica naturista aici
Porumbul a fost indelung utilizat in bucataria traditionala romaneasca prin faina de malai gatita sub forma de mamaliga. Desi initial era considerata mancare taranilor, in prezent este des folosita ca substitut pentru paine si conform unor cercetari recente avand in vedere interesul tot mai crescut pentru alimentatie echilibrata, se pare ca mamaliga aduce niste beneficii de netagaduit celor care o consuma. Astfel, in prezent mamaliga si preparate derivate din aceasta au ajuns in meniurile unor restaurante selecte, apreciate de consumatori.
Retete
Reteta romaneasca
Timp de preparare: 30-40 de minute
Ingrediente: 400 g malai, 1/2 lingurita de sare, 1 litru si jumatate de apa.
Preparare: Puneti apa cu sarea pe foc intr-un ceaun sau intr-o oala care nu lipeste si, dupa ce da in fiert, presarati malaiul si il lasati pana este absorbit de apa, dupa care amestecati bine cu un facalet, o lingura de lemn sau un tel pana cand se umfla malaiul si se desprinde de pe ceaun.
Rasturnati mamaliga pe un tocator si o luati cu lingura sau o taiati cu ata. In mod traditional, mamaliga se serveste in loc de paine cu branza, lapte sau peste.
Reteta italiana (polenta)
Ingrediente: 200 g malai, 400 ml apa, sare, 150 g carnati, 100 g cascaval, o lingura de unt, castraveti murati.
Preparare: carnatii se rumenesc in putin ulei, intr-o tigaie de teflon. Se face o mamaliga din apa, sare si malai. Cand este aproape gata, se adauga cascavalul taiat cubulete si untul, se amesteca, apoi se adauga carnaciorii. Se pune pe un platou si se serveste cu castraveciori murati. Iese destul de cremoasa din cauza cascavalului, asa ca este mai bine s-o turnati intr-un bol.
Mamaliga umpluta
Ingrediente: 500 g malai, 1,5 litri lapte, 1 ceasca smantana, 250 g telemea, 250 g cascaval, 6 oua, 50 g unt.
Preparare: Se pune laptele de fiert, se bat ouale, se rade branza, se taie cascavalul patratele. Cand a dat primul clocot, se pune malaiul in lapte si se amesteca pana se face crema (nu trebuie sa fiarba deloc, doar sa-si ia malaiul cat lichid ii trebuie).
Se amesteca bine mamaliga cu ouale si cascavalul, se unge o cratita cu unt si se asaza mamaliga, se netezeste.
Se toarna smantana, se presara branza, se da la cuptor pana se rumeneste.
Mamaliga la cuptor
Ingrediente: 2 dovlecei, 200 g malai, 50 g unt, 200 g boabe de porumb fiert, 1/2 kg de roșii, 2 lingurițe cimbru uscat, 150 g cașcaval.
Preparare: Se fierb dovleceii in apa cu sare.
Dupa ce au fiert, se scot din apa si se adauga malaiul in oala.
Se lasa la fiert amestecand des pana se ingroasa.
Se adauga apoi untul in mamaliga si se amesteca.
Se asaza apoi mamaliga pe o tava intr-un strat.
Se adauga peste mamaliga porumbul fiert, dovleceii taiati rondele si rosiile taiate bucati si ele.
Se condimenteaza cu sare, piper, cimbru iar deasupra se adauga branza rasa.
Se coace in cuptor 15- 20 minute.
Trivia
Cucuruzul, papusoiul sau, pur si simplu, porumbul este planta din familia Graminee care si-a gasit intrebuintarea in bucataria traditionala romaneasca. Originar din America Centrala, unde aztecii il considerau obiect de cult cu provenienta solara datorita culorii aurii a boabelor, a facut cunostinta pentru prima data cu europenii prin marinarii lui Columb, care au debarcat in Cuba.
In ceea ce priveste continutul si valoarea nutritiva, porumbul este bogat in acizi grasi nesaturati (85 – 90%). Este bogat in vitaminele A, B, C si E, si in saruri minerale (magneziu, fosfor, potasiu) si fibre.