Porumbul in bucatarie aici
Porumbul in cosmetica naturista aici
Cura cu mamaliga poate fi incercata mai ales de catre cei care vor sa posteasca sau pur si simplu ca adjuvant in detoxifierea organismului si curatirea intestinelor. In afara de gustul bun al mamaligutei la ceaun, vom descoperi si celelalte beneficii aduse de consumul acesteia.
Inainte insa de a va trece in revista beneficiile consumului de mamaliga trebuie sa aveti de asemenea in vedere ca un consum exclusiv de mamaliga pentru perioade indelungate de timp poate sa duca la aparitia unei boli numite pelagra. Pentru a fi evitata se recomanda consumul mamaligii impreuna cu lactate sau alte produse animale.
Protejeaza stomacul si ficatul
Considerata initial hrana saracilor, mamaliga a demonstrat de-a lungul timpului niste beneficii incontestabile in protejarea intestinelor. Specialistii germani in biologie celulara vegetala de la Universitatea din Koln au descoperit recent prezenta in boabele de porumb a unor substante derivate ale acizilor arahidic si palmitic, extrem de importante pentru sanatatea organismului. Substantele cu pricina sunt, din punct de vedere chimic, acizi grasi, ceto-acizi, rezultati din oxidarea acidului palmitic si arahidic si sunt produsi numai si numai in radacina plantei de porumb, in urma unor mecanisme biochimice inca neelucidate stiintific. Cert este ca acesti ceto-acizi ignora legile chimiei si biologiei clasice, absorbindu-se in intestin cu mare usurinta, fara a suferi transformari chimice decat in proportie de 22-28%. Micile cantitati de ceto-acizi palmitici si arahidonici, ajunsi in sange se transforma in hidroxiacizi (alcooli cu grupari chimice acide) care se pot combina chimic cu cel putin 57 de specii de otravuri existente in organism.
Efectul detoxifiant al substantelor din porumb usureaza efortul ficatului de neutralizare a substantelor toxice, reducind considerabil riscul la insuficiente si ciroze hepatice. La populatiile unde se consuma zilnic terci de malai, incidenta bolilor hepatice este de 10 ori mai mica, iar copiii au o dezvoltare mai buna.
Creste durata de viata
Sau cel putin asa ne spun cercetatorii endocrinologi care considera ca un consum sistematic de mamaliga scade cu 60% riscul de boli psihice generate de disfunctii tiroidiene.
De asemenea, consumul de mamaliga regleaza concentratia de glucoza in singe, fiind de folos diabeticilor. Reduce cantitatea de colesterol din singe, scazand astfel riscul de ateroscleroza si, implicit, de infarct. De asemenea, consumul de mamaliga este raspunzator si de longevitate. Multa lume crede ca mamaliga ingrasa. Ei bine, mamaliga moale are de patru ori mai putine calorii fata de paine. Iar mamaliga vartoasa are jumatate din caloriile painii. Inca din cele mai vechi timpuri, romanii au folosit mamaliga ca leac.
Dezvolta musculatura
Fiziologul spaniol E.A. Rodriguez a observat intamplator ca cei mai apti copii pentru sporturi de performanta din Ecuador si Columbia au o bogata alimentatie in „terciuri de porumb”. Pe baza acestei observatii, el a initiat un amplu program de cercetare in medicina sportiva, descoperind ca aceleasi substante derivate ale acidului palmitic si arahidonic au rol in dezvoltarea fibrei musculare, prin modificarea modalitatii de actiune a hormonilor tiroidieni.
Mamaliga si porumbul in terapii naturiste
Pentru diverse afectiuni ale pielii:
Pentru urcior – se pune mamaliga calda pe pleoape, schimband-o cit se poate de des. In caz de lipom, se poate face un tratament cu cataplasme cu mamaliga tare. Se pune in strat de 3-4 cm pe locul lipomului, avand grija ca partea care vine in contact cu pielea sa fie presarata cu tamaie fin pisata, asa cum se pune sare pe o felie de paine cu unt. Se aplica fierbinte, cat suporta pielea, si se acopera cu un obiect de lina, pentru a mentine temperatura locala ridicata. Tratamentul se face in fiecare seara si se tine pana se raceste mamaliga.
Contra obezitatii: confera o senzatie de satietate extrem de rapida, datorita fibrelor alimentare din compozitia sa. Studiile de specialitate au aratat ca la persoanele care consuma regulat porumb, anumite probleme generate de hipotiroidie, cum ar fi ingrasarea, somnolenta, lipsa de tonus fizic si mental, sunt reduse considerabil. Gastrita hiperacida si ulcerul sunt ameliorate de consumul de mamaliga calda in loc de paine, malaiul avand, pe langa efectul de reducere a aciditatii, si o actiune usor calmanta, sedativa.
De ajutor in problemele cu fierea: mareste secretia de bila si faciliteaza evacuarea sa, avand si efecte antiinflamatoare biliare. Este de ajutor in afectiuni ca dischinezie biliara, dispepsie, colecistita.
Stimuleaza cresterea parului: masajul cu malai. Cu un pumn de malai se maseaza bine scalpul timp de cateva minute. Se scutura bine malaiul, dar nu se spala parul. Se repeta tratamentul 2-3 zile, abia apoi se spala bine parul.
Efect diuretic: ceaiul preparat din matase de porumb este foarte eficient ca diuretic si pentru eliminarea pietrelor la rinichi
Pentru durere in gat si raceala: se pot folosi cataplasme din mamaliga aplicate pe gat sau piept sau se bea seara inainte de culcare un terci obtinut dintr-o mamaliga moale in care s-a adaugat o bucatica de unt si putina miere.
Uleiul de germeni de porumb se obtine numai pe cale industriala, prin presare la rece, din boabele incoltite de porumb. Are un puternic efect de scadere a colesterolului, ajuta la mentinerea flexibilitatii si elasticitatii vaselor de sange, fiind un adevarat elixir pentru suferinzii de cardiopatie ischemica, de ateroscleroza, de arterita. Se administreaza doua lingurite pe zi, in cure de lunga durata (minimum 4 luni).