Portret… cu gust

Foto credit @ Portret… cu gust

Arta cu mancare, a nu se confunda cu arta de a face mancare, se face cu talent, pasiune dar si cu cantitati mari de ingrediente. De-a lungul anilor, acesta forma unica de expresie artistica a capatat din ce in ce mai multi adepti datorita, in primul rand, varietatii extraordinare de materiale, forme si culori, prin care artistul isi poate exprima viziunea. Bomboane, legume, fructe, ciocolata, nu mai sunt simple alimente, ci un mediu artistic extrem de ofertant. Ce parere aveti despre o Mona Lisa din ciocolata sau un Van Gogh din praz?

Portretul vedetei TV britanice Anne Robinson

creator: Prudence Emma Staite
materiale: prajituri si biscuiti

In primavara anului 2008, BBC a organizat o petrecere pentru lansarea unui nou produs TV pe piata britanica. Cu acest prilej, artistei Prudence Emma Staite, fondatoare a FoodIsArt.co.uk, i s-a cerut sa creeze portretul celebrei Anne Robinson, cea mai cunoscuta si indragita vedeta TV din Anglia.

Frunze de lotus

creator: Platt Byard Dovell White Architects LLP
materiale: cutii de conserve

Aceasta structura a fost creata din 5000 de cutii de conserve si este una dintre primele structuri create pentru “Construction”, un eveniment concurs, creat in scopuri caritabile de catre Society for Design Administration. Concursul consta in construirea celei mai mari structuri din conserve nedeschise care, apoi, sunt donate societatilor care se ocupa de oamenii sarmani si fara adapost.

Portretul presedintelui Barack Obama

creatori: Hank Willis Thomas si Ryan Alexiev
materiale: cereale

Acest mozaic a fost inspirat de artele vizuale 3 D si are la baza mai multe tipuri de cereale, de diferite culori, folosite pentru a creea umbre si lumini.

Reproducerea operei “Autoportret cu palarie verde” a lui Van Gogh

artist: Ju Duoqi
materiale: praz

Artistul chinez Ju Duoqi este unul dintre cei mai talentati artisti din lume, la capitolul arta cu mancare. A recreat, in decursul timpui, numeroase capodopere ale picturii cu ajutorul celor mai folosite ingrediente din bucataria chineza: tofu, varza, ghimbir, radacini de lotus, coriandru, cartofi dulci.

Peisaj

artist: Carl Warner
materiale: paine si branza

Fotograful londonez Carl Warner, a innobilat banalele alimente, transformandu-le intr-o adevarata opera de arta. Aceasta creatie face parte dintr-o serie mai ampla, in care amatorii de arta, s-au putut delecta cu tablouri in care barcile erau din pastai de mazare, baloanele cu aer cald din capsuni, marile erau din somon, iar dealurile din Parmezan.

Portretul lui Larry King

artist : Peter Rocha
materiale: jeleuri Jelly Belly

Aceasta lucrare este expusa in Muzeul de Arta si este lucrata in tehnica mozaic, de catre regretatul artist Peter Rocha. Pentru acest portret, au fost folosite 10 000 de jeleuri, de toate culorile si aromele, pentru a putea reda perfect chipul cunoscutului star TV.

Portrertul lui Marilyn Monroe

artist: Prudence Emma Staite
materiale: drajeuri Nestlé Smarties

Cu aceste bombonele, artista a reusit cu succes sa recreeze pictura lui Andy Warhol, celebru prin texturile matasoase ale tablourilor sale. Creatia a fost expusa la V&A Museum of Childhood din Londra, cu ocazia relansarii bombonelelor Smartie de culoare albastra, folosite aici, pentru machiajul pleoapelor divei.

“Toaster”

artisti: Ingrid Falk si Gustavo Aguerre
materiale: paine prajita

Ce poate fi mai potrivit, decat sa reprezinti un prajitor de paine din… paine prajita. Pare amuzant, dar artistii au avut mult de munca, pentru ca painea folosita trebuia sa aiba o anumita grosime si un anumit grad de prajire, pentru a putea reda toate tusele acestei creatii. Aceasta piesa a necesitat cateva zile doar pentru prajirea painii si de ajutorul nepretuit al tuturor prietenilor artistilor posesori de prajitoare. Opera a fost expusa in Galleria Milano, Italia.

Reproducere “Mona Lisa” de Leonardo da Vinci

artist: Jean Zaun
materiale: ciocolata

Cu aceasta creatie, putem spune ca Mona Lisa zambeste, nu numai misterios, ci si dulce. Portertul este facut din ciocolata alba, ciocolata neagra si zahar, pe o “panza” de ciocolata alba.

Portretul lui Eminem

artist: Enrique Ramos
materiale: bomboane M&M’s

Portertul este realizat din peste 1000 de drajeuri si a fost atat de apreciat incat fotografia sa a fost pusa la loc de cinste alaturi de alte creatii, ca portretul Printesei Diana din linte si al lui Michael Jackson din bomboane de guma.

Sursa: http://www.womansday.com