Engleza: orange
Franceza: orange
Portocalul in terapia naturista aici
Portocalul in cosmetica aici
De la portocale se poate folosi orice: sucul, coaja, rasa, fructul ca atare sau apa de flori de portocal.
Coaja
Inainte de a o folosi, portocala se spala bine. Se rade fructul cu grija, pe razatoarea mica, pana la coaja alba. Se pastreaza coaja intr-un vas bine inchis cu capac etans care se pastreaza la loc uscat, racoros si ferit de lumina.
Pentru a obtine un amestec savuros de esente pentru prajituri se pune intr-un borcan sau intr-o sticla coaja rasa de portocala si se acopera cu lichior sau rom. Se acopera recipientul cu un capac care se inchide etans si se pastreaza la racoare si intuneric.
Atunci cand preparati vin fiert sau ceai adaugati coaja de portocale. Aceasta le confera o savoare deosebita si un aport important de vitamine.
Sucul si fructul
Cateva picaturi de suc de portocale peste sote-ul de ceapa si ghimbir confera un gust deosebit acestui preparat. De asemenea sucul de portocale face parte din componenta sosurilor servite alaturi de somon sau ton.
Se pot folosi felii de portocala in salate. Se amesteca portocala cu chimen si sfecla pentru a obtine o salata delicioasa si racoritoare. Nu uitati nici salatele de fructe delicioase, din care portocala nu poate lipsi, alaturandu-se fructelor de kiwi, mere, banane, etc.
Se poate adauga suc de portocale sau portocala felii in marinadele sau in zeama in care coaceti carnea de rata, peste, vita sau porc. De asemenea se foloseste pentru a garnisi mancarurile pe baza de pui, curcan sau fructe de mare.
Portocala este delicioasa in budinci, sufleuri, inghetate, serbet sau creme de fructe.
Un fel de mancare inedit este portocala facuta la gratar sau coapta in cuptor.
Pentru portocala la gratar:
Se incinge bine gratarul.
Se taie portocalele pe latime sau in felii de 2 centimetri.
Se asaza feliile de portocala pe gratar lasandu-le sa se prajeasca pana devin maronii, adica intre 5 si 10 minute.
De asemenea, se pot praji sau sota, taiate in felii de 1,5 centimetri.
Pentru portocale la cuptor:
Se curata portocalele de coaja si membrana alba, apoi se taie pe latime.
Se introduc in cuptor si se lasa sa se coaca intre 15 si 25 de minute.
Portocala se utilizeaza si pentru a asezona cartofi.
Se pun cartofi noi si bostanei fierti in suc de portocale, se adauga bucati de portocala si nuci si se obtine un amestec de legume foarte gustos.
Din portocale se poate prepara un gem delicios.
Si nu uitati, ca puteti amesteca mai multe citrice pentru a obtine gem.
Se pot obtine si compoturi , fierband pulpa de portocala pana cand se inmoaie putin.
Portocalele pot fi folosite si pentru a imbunatati aspectul vizual al mancarurilor si bauturilor. Se pot taia in feliute subtiri, pe latime, sub forma de semiluna sau le puteti rasuci sub forma de spirala.
Portocala se poate asezona cu diverse condimente sau plante aromatice : scortisoara, menta, lichioruri, oteturi cu arome usoare, ciocolata si migdale.
Apa de flori de portocal
Puneti cateva picaturi de apa de flori de portocal intr-un pahar cu gin si vermut si veti obtine un Martini Victorian.
Combinati-le cu ceai verde si inca 3-4 picaturi de apa de trandafiri si veti obtine un parfum exceptional pentru un ceai, altfel inodor.
Taiati cateva cubulete de pepene galben si acoperiti-le cu un sirop facut din miere si apa de flori de portocale. Mai puneti si cateva felii de portocala pe care ati presarat o combinatie de zahar si scortisoara. Daca adaugati si cateva capsuni proaspete, obtineti o delicioasa salata de fructe.
Siropurile cu care insiropati aluaturile de tort sau chiar baclavalele sunt si mai parfumate daca puneti si apa de flori de portocal. O puteti folosi si pentru glazuri.
Una dintre cele mai faimoase bauturi din New Orleans, Gin Fizz a fost inventata de Henry C. Ramos. Secretul aromei acestei bauturi si a texturii delicate?
3 picaturi de apa de flori de portocal si albusul de ou.
Iata reteta:
– 60 ml de gin
– 3 picaturi de apa de flori de portocal
– 1 albus de ou
– 1 lingurita de zahar
– 30 ml sirop de lamaie
– 15 ml sirop de lamaie verde (lime)
– un strop de frisca
– apa minerala
Amestecati ingredientele cel putin un minut. Scurgeti continutul shaker-ului intr-un pahar inalt. Adaugati apa minerala. Amestecati din nou.
Trivia
Portocalul dulce este un arbore de marime mijlocie, dar in conditii optime poate ajunge la 13 m inaltime, are coroana mare, rotunda sau piramidala, cu frunze ovale de 7-10 cm cu marginea dreapta si ramuri care uneori au spini mari de 10 cm. Florile sunt albe, parfumate si apar izolat sau in buchet.
Portocalul a fost considerat in mod traditional ca specia C. sinensis din genul Citrus. Lamaiul, Lime si Portocalul amar (Citrus aurantium) apartin aceluiasi gen. Investigatii recente au demonstrat ca majoritatea acestor pomi fructiferi sunt in realitate hibrizi produsi din Pomelo (Citrus maxima), mandarina (Citrus reticulata) si Lime (Citrus medica), iar numele stiintific corect este (Citrus sinensis). Vechiul nume, fara specificatia de hibrid, se foloseste inca mult.
Portocalul are origine in India, Pakistan, Vietnam, sud-estul Chinei si a fost adus de arabi in occident. in sanscrita se numea naranga (probabil de origine darvidica, nu ariana; in tamila “naru” inseamna parfum. Din India a trecut in Arabia unde se numea naranj si apoi in sudul Frantei, numit naurange (pronuntat noránsh)
Apoi in engleza si franceza s-a transformat in “orange”. Nu in toate limbile se foloseste acest nume, in olandeza se numeste „sinaasappel” – „mar chinezesc” iar in romana, portocala.
In limba romana denumirea pomului fructifer portocal provine de la denumirea fructului sau, portocala, care este un imprumut din limba greaca moderna, portokálli, in alfabetul grec, (πορτοκάλι).