Politetea la masa in jurul lumii

Foto credit @ Politetea la masa in jurul lumii

O vorba romaneasca spune ca “Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face!”. Cam asa este si cu politetea la masa. Ceea ce unor popoare li se pare ofensator, altora li se pare culmea politetii.

Am ales 6 dintre cele mai frecvente destinatii si veti vedea o comparatie interesanta intre obiceiurile locurilor respective

In India, de exemplu, este foarte important sa terminati tot ce aveti in farfurie. Irosirea mancarii este considerata extrem de nepoliticoasa. Daca lasati o bucatica de mancare in farfurie atunci cand sunteti in China, gazda va fi foarte incantata, considerand ca v-a pus o portie suficient de mare si v-ati saturat.

Cat si daca lasati bacsis este iarasi o chestiune de discutat. In Italia si Portugalia este “obiceiul casei”, in schimb in China si Japonia acest obicei nu se accepta.

Nu prea exista maniere universal acceptate. Un calator intelept este bine sa se informeze inainte de a porni la drum. Va poate salva de neplaceri inutile.

Thailanda

Asteptati-va sa va treziti cu toate felurile de mancare comandate. In Thailanda nu se aduce mancarea pe rand.

Impartiti mancarea. Toata mancarea se serveste astfel incat toti mesenii sa poata servi.

Nu mancati cu furculita! Folositi-va de aceasta doar pentru a impinge mancarea in lingura.

Nu luati ultima bucatica de pe farfurie.

Italia

Nu cereti parmezan suplimentar daca acesta nu v-a fost oferit atunci cand vi s-a servit masa. Este cea mai mare greseala sa-i ceri unui italian mai mult parmezan pentru pizza dar si mai rau este daca il cereti pentru fructele de mare.

Cereti un espresso dupa masa, in loc de bauturi pe baza de lapte.

Lasati bacsis 5-10% din valoarea notei de plata dar doar pentru servicii exceptionale. Intotdeauna exista inclusa in nota o mica gratificatie.

Japonia

Nu va incrucisati betisoarele. Este considerat un obicei extrem de vulgar. Betisoarele se tin intotdeauna paralel.

Nu puneti mancare din bolul dumneavoastra in cel al partenerului sau al partenerei. Este o practica permisa numai la inmormantari, in afara acestui eveniment fiind cu desavarsire interzis. Puneti-i partenerului la dispozitie bolul si lasati-l sa isi ia singur. 

Nu lasati bacsis. Este un procedeu extrem de rar si riscati sa fiti considerati nepoliticosi.

Beti supa direct din bol. Sorbiti taieteii, fara grija. Cu cat scoateti sunete mai puternice, cu atat bucatarul se va simti mai complimentat.

China

Eliminati aerul fara grija! Cu cat mai tare, cu atat mai mandru va fi bucatarul.

Nu intarziati la masa si veniti imbracati frumos din respect pentru comeseni.

Nu lasati bacsis. Restaurantele chinezesti, in general, nu permit aceasta practica.

Nu mancati pana la ultima imbucatura. Lasati cateva bucatele in farfurie, semn pentru gazda ca portia a fost indestulatoare.

Nu “alegeti” mancarea in farfurie. Este considerat extrem de nepoliticos.

Franta

Nu platiti “nemteste”. Este considerat culmea neelegantei. Oferiti-va sa platiti nota in intregime sau altcineva o va face in locul dumneavoastra.

Tineti-va intotdeauna mainile deasupra mesei. Odihniti-va incheieturile pe masa, nu pe genunchi.

Ajutati-va de o bucatica de paine, pentru a aduce mancarea spre furculita. Rupeti cate o bucatica de paine cu mana, nu muscati din felia de paine. Cand nu folositi paine, aceasta va sta pe masa, nu pe marginea farfuriei.

India

Asigurati-va ca ati mancat tot ce vi s-a pus in farfurie. Irosirea mancarii este considerata lipsa de respect.

Spalati-va pe maini inainte si dupa masa. Oferiti foarte multa atentie unghiilor.

Nu mancati prea repede sau prea incet. Un ritm moderat este de preferat.

In India se mananca, in general, cu mana. Rareori se ofera tacamuri. Nu mancati cu stanga. Este considerat un obicei murdar. Folositi mana dreapta.