Piramida Vegetariana

Foto credit @ Piramida Vegetariana

Studiile arată că vegetarienii din întreaga lume se bucură de cea mai mare speranță de viață, iar incidența bolilor cronice este scazută la această categorie.

Piramida alimentară vegetariană este de un real ajutor în combinarea corectă a alimentelor de bază – cerealele și legumele, pentru a asigura toți cei nouă amino-acizi esențiali în cantități adecvate. Conform nutriționiștilor, o dietă sănătoasă trebuie să conțină toți nutrienții esențiali în cantitate adecvată, pentru a preveni atât excesul cât și deficiențele nutriționale. În plus, dieta trebuie să promoveze un aport echilibrat de glucide, lipide și proteine pentru a reduce riscul apariției de boli cronice.

– Cele trei categorii principale de alimente fructe și legume, cereale integrale și leguminoase trebuie consumate la fiecare masă.
– Din grupa semințelor, nucilor, uleiurilor vegetale și lactatelor – alimentele pot fi consumate zilnic.
– Ouăle și dulciurile pot fi consumate doar de cateva ori pe săptămână.
– Consumul a cel puțin 6 pahare de apă este indicat pentru asigurarea unei stări bune de sănătate.
– Activitatea fizică – efectuată cu regularitate, la un nivel adecvat pentru menținerea unei greutăți sănătoase.
– Consumul de băuturi alcoolice – vin, bere trebuie să se facă cu moderație, iar cel de băuturi spirtoase, doar în mod ocazional.
– Uleiurile vegetale nerafinate trebuie consumate zilnic.
– Suplimentele alimentare – dupa caz, în funcție de vârsta, sex și stil de viață, sunt recomandate în special vegetarienilor care nu consumă lactate și/sau ouă (datorita lipsei de vitamina D și B12).
– Alimentele din toate categoriile trebuie să fie cât mai variate, pentru a asigura aportul tuturor nutrienților necesari organismului.

Calorii / zi

 

1.600 kcal/zi

2.000 kcal/zi

2.500 kcal/zi

1.600 kcal/zi

2.000 kcal/zi

2.500 kcal/zi

Grupa alimentară

Porții vegane / zi

Porții ovo-lacto vegetariene / zi

Cereale integrale

5

7

12

5

6

9

Leguminoase (păstăi) și soia

3

3

3

3

3

3

Legume și verdețuri

6

8

9

6

8

9

Fructe

3

4

4

3

4

4

Nuci și semințe

2

2

2

1

1

2

Uleiuri vegetale

1

2

2

1

2

2

Produse lactate

0

0

0

2

2

2

Ouă

0

0

0

1/2 ou

1/2 ou

1/2 ou

Dulciuri

Opțional

 

 

Grupa alimentară

Echivalentul unei porții

Beneficii nutritive

Beneficii pentru sănătate

Cereale integrale

– 1 felie de pâine (30g)
– 1 cană (30g) cereale uscate
– 1/2 cană (100g) orez gătit, paste
– 1 chiflă mică (30g)
– 1/2 covrig (30g)
– 3 – 4 sărățele (30g)

Oferă energie, fibre, fier, zinc și vitamine din grupa B.

Poate reduce riscul de boală coronariană și cardiopatie ischemică, constipație și ajută la controlul greutății.

Leguminoase și soia

– 1/2 cană (100g) fasole verde, mazăre, fasole uscate, linte, soia fierte și uscate
– 1/2 cană (125g) tofu, produse din soia
– 1 cană (250ml) bauturi din soia fortificate

Proteine, vitamine B și minerale.

• Proteine – bază pentru mușchi, oase, sânge și piele.
• Vitamine B – importante pentru sistemul nervos și formarea celulelor roșii.
• Minerale – fier, zinc, magneziu.

Legume și verdețuri

1 cană (50g) frunze vegetale crude sau salată
– 1/2 cană (50g) verdețuri crude tocate
– 1/2 cană (80g) verdețuri gătite
– 3/4 cană (175ml) suc de verdețuri

Bogate în vitamine și minerale, fibre, antioxidanți si fitochimicale. Au conținut scăzut de grăsimi și calorii – niciuna nu are colesterol.

Pot reduce riscul de boli cardio-vasculare, diabet tip II și formării calculilor renali. Protejează împotriva anumitor tipuri de cancer, ajută la creșterea masei osoase.

Fructe

– 1 măr (50g), banană, portocală
– 1 cană (150g) fructe de pădure
– 1 cană (150g) fructe proaspete tocate
– 3/4 cană (175ml) suc de fructe
– 1/4 cană (35g) fructe uscate

La fel ca legumele și verdețurile.

La fel ca legumele și verdețurile.

Nuci și semințe

– 30g nuci și semințe
– 23 migdale (1/4 cană), 7 nuci (1/4 cană), 15 nuci caju (1/4 cană),1/4 cană semințe de floarea-soarelui
– 2 linguri (30g) unt de arahide, unt de migdale, pastă tahini

Proteine, fibre, vitamine și minerale, acizi grași esențiali, vitamina E.

Scade riscul de boli de inimă.

Ulei vegetal

– 1 lingură (14g) ulei vegetal
– 1/4 (50g) avocado
– 1 lingură (14g) dressing salată
– 23 (100g) măsline

Acizi grași esențiali, vitamina E.

Ajută la scăderea colesterolului.

Produse lactate

– 1 cană (250ml) lapte sau iaurt degresat sau semi-degresat
– 1/2 cană (125ml) branza de vaci degresată
– 42g caș degresat

Bogate în calciu pentru oase puternice.

Ajută la formarea și păstrarea țesutului osos; poate reduce riscul de osteoporoză.

Ouă

– 1 ou întreg
– 2 albușuri

Sursă bună de proteine și fier.

 

Dulciuri

– 1/8 plăcintă de fructe
– 1 lingură (15ml) dulceață
– 1/2 cană (125ml) înghețată
– 42g ciocolată

Niciunul

Psihologic