Piperul cayenne

Foto credit @ Piperul cayenne

Piperul cayenne este de fapt celebrul “red hot chilli pepper” adica ardeiul iute emblematic pentru America de Sud. I se spune piper pentru iutimea sa si pentru ca in majoritatea cazurilor se foloseste uscat si pisat sub forma de pudra, precum piperul. In multe tari se adauga la prajituri, ciocolata si chiar in bauturi.

Chiar daca are atatea utilizari in bucatarie, piperul cayenne este in primul rand o planta medicinala.

Amerindienii au folosit dintotdeauna piperul cayenne pentru a trata numeraose afectiuni medicale. Dar nici lumea stiintifica nu a ramas indiferenta la proprietatile ardeiului iute in general si ale piperului cayenne in special. Sa nu uitam ca din ardei iute s-a extras pentru prima oara vitamina C, cel mai puternic imunostimulator natural cunoscut pana in prezent.

Din momentul acestei descopriri, lumea stiintifica a progresat si iata ce a constatat:

Este analgezic – Piperul cayenne este bogat in capsaicina, substanta responsabila pentru iutimea sa. Separata de restul substantelor din ardeiul iute, capsaicina nu are gust sau miros, fiind indicata in tratamentul unui numar impresionant de afectiuni. Aceasta substanta este un analgezic si un antiinflamator extrem de puternic. De exemplu, un studiu publicat in revista medicala “ The Clinical Journal of Pain” a aratat ca durerile au fost cu mult diminuate atunci cand pacientilor li s-a administrat capsaicina. Un alt studiu, a confirmat ceea ce medicina populara a tuturor tarilor in care exista ardei iute a descoperit de mult: unguentul cu ardei iute a adus o reducere substantiala a durerii pacientilor suferind de dureri articulare. Si astazi, gasim in magazinele tip plafar celebra crema cu ardei iute.

Oamenii de stiinta au inteles ca substanta activa, capsaicina are acest efect analgezic intrucat inhiba substanta P, o neuropeptida asociata cu inflamatia. Cu cat ardeiul este mai iute cu atat cantitatea de capsaicina este mai mare deci rezultatele sunt mai bune. Avand in vedere ca piperul cayenne este printre cei mai iuti ardei din lume, poate fi folosit in loc de paracetamol sau ibuprofen fara probleme.

2. Sustine sistemul cardiovascular – Capsaicina este vasodilatatoare ca urmare mentine elasticitatea vaselor de sange prevenind astfel tensiunea arteriala si bolile de inima. Conform Societatii Americane pentru Cancer “ American Cancer Society”, capsaicina din piperul cayenne este folosita in tratamentul crampelor menstuale, durerilor de stomac si oricat ar parea de ciudat in tratamentul ulcerului si al indigestiilor.

3. Creste metabolismul si reduce nivelul de zahar in sange – Cercetarile au aratat ca un grup de femei care au consumat zilnic 5 grame de Capiscum frutescens (o varietate de piper cayenne) amestecate cu o bautura pe baza de glucoza au experimentat o scadere semnificativa a nivelului de zahar din sange fata de grupul de control care a consumat doar bautura fara adaos de ardei iute.

Aceste cercetari transforma piperul cayenne intr-un aliment extraordinar pentru diabetici sau pentru oricine are probleme cu nivelul zaharului din sange. In plus, faptul ca mareste rata metabolismului explica de ce piperul cayenne este atat de eficient in curele de slabire.

4. Creste imunitatea si acuitatea vederii – O lingura de piper cayenne contine aproape jumatate din doza zilnica recomandata de vitamina A. Aceasta, alaturi de vitamina C care se gaseste din belsug in ardeiul iute contribie la cresterea spectaculoasa a imunitatii. Vitamina A este importanta si in prevenirea degenerscentei maculare si este cunoscut ca in anumite cazuri ajuta la imbunatatirea si scaderea dioptriilor.

Pentru o bautura detoxifianta incercati un amestec de doua lingurite piper cayenne cu otet din cidru e mere si miere. Cautati gustul care va place ajustand cu miere sau otet. Este un mod perfect de a va incepe diminetile.

Sursa: http://www.naturalnews.com