Piccini – Villa al Cortile – BRUNELLO DI MONTALCINO, 2006

Foto credit @ Piccini – Villa al Cortile – BRUNELLO DI MONTALCINO, 2006

In Italia exista trei vinuri gigantice: Amarone, Barolo si Brunello. Cele cu adevarat bine facute costa aproape cat greutatea lor in aur, dar merita fiecare banut investit daca si numai daca stii sa te porti cu sticla pe care ai cumparat-o. Iata: acest Brunello isi atinge expresia extraordinara numai daca sticla a fost deschisa cu minimum 4 ore inaintea degustarii, continutul sau turnandu-se cu grija intr-o carafa unde poate respira in voie. La cat costa vinul, merita sa-i cumperi si paharele corecte: ample, transparente, cu picior! Inaintea degustarii, se toarna o cantitate mica intr-un pahar, cu care apoi se “spala” si paharele celorlalti comeseni (procedeul se numeste “avinamento”) asteptand 2-3 minute sa se amorseze. Doar dupa aceea se toarna vinul in pahare, nu mai mult de o treime din volumul lor, si gata, incepe nebunia… Notele de degustare sunt desuete – cu cat mai bine pregatit vinul de servire, cu atat mai spectaculos rezultatul! Inutil sa spun ca-i invidiez de pe-acum pe fericitii care vor avea curajul (si rabdarea) sa incerce corect ceea ce macar o data-n viata trebuie incercat: unul dintre cele mai bune vinuri din lume!

Razvan Jurca