Engleza: watermelon
Franceza: pastèque
Pepenele rosu in terapia naturista
Pepenele rosu in cosmetica naturista
La noi pepenele rosu se consuma in general ca atare, sub forma de suc, sorbet, inghetata sau in salatele de fructe. De asemenea nu lipseste din componenta dietelor pentru slabit sau pentru detoxifiere in timpul verii.
Dar pepenele rosu are mult mai multe destinatii culinare.
Ce parere aveti de un Pui la gratar cu garnitura de pepene rosu, de o Salata cu branza feta sau mozzarela si pepene, de un Cuşcuş cu pepene roşu şi nucă de cocos sau de un Curry de pepene?
In California se gateste un delicios Biban de mare cu salsa de pepene verde.
Dar vedetele retetelor cu pepene rosu raman Friptura sau Gratar de pepene rosu cu fistic si verdeata sau Gratarul de pepene cu branza albastra si prosciutto.
Si iata reteta de Friptura de pepene rosu cu branza albastra si prosciutto. Simpla si rapida. Ingredientele sunt calculate pentru 4 persoane.
1 lingura ulei de masline
Sare de mare
Piper negru proaspat macinat
16 felii prosciutto
120 gr branza albastra faramitata
cateva frunze de busuioc
2 lingurite de otet balsamic
4 rondele de pepene taiate pe sferturi.
Preparare
Pepenele intreg se curata de coaja. Il tineti “in picioare” ca atunci cand vreti sa-i taiati capacul si cu un cutit bine ascutit se indeparteaza coaja.Se taie pepenele pe latime in rondele de 3-4 cm. Ramane la latitudinea fiecaruia daca se curata sau nu de coaja (inclusiv coaja alba). Fiecare rondea se taie in in 4. Aceasta este “friptura”.
Se preincalzeste gratarul sau o tigaie non aderenta. Ungeti fiecare bucata de pepene pe ambele parti cu ulei de masline si asezonati dupa gust cu sare s piper.
Se pun feliile de pepene pe gratar si se lasa pana apar urmele gratarului. Daca folositi tigaia coaceti pe fiecare parte 3-4 minute pana cand marginile pepenelui se caramelizeaza.
Se pun fripturile de pepene pe un platou, se adauga cate o felie de prosciutto si branza albastra sfaramata. Se stropeste cu otet balsamic si se serveste imediat.
Trivia
Se presupune ca pepenele provine din Africa si a fost adus prin Asia in Europa si in America de Nord. Se pare ca au ajuns in Asia si in Orientul Mijlociu intre anii 900 -1000 e.n. Iar aparitia lui in Europa a fost semnalata in jurul anilor 1300 – 1400 e.n. De aici s-a raspandit si pe continentul american.
La nivel mondial China este, de departe, cea mai mare producatoare de pepeni acoperind peste jumatate din productia mondiala. Uniunea Europeana, iran, Turcia, Egipt, Brazilia si Statele Unite produc fiecare mai putin de 5 % din productia totala de pepeni.
In cultura vietnameza semintele de pepene sunt considerate o gustare si se consuma in mod traditional in timpul Noului An Vietnamez.
Citrulina din pepene, in special din partea alba, este cunoscuta ca stimulator al oxidului nitric. Oxidul nitric este responsabil pentru relaxarea si dilatarea vaselor de sange cu efect direct asupra disfunctiilor erectile si a maririi libidoului functionand pe acelasi principiu cu celebra Viagra.
Senatul statului Oklahoma a adoptat in 2007 o lege prin care pepenele este proclamat leguma oficiala a statului, dupa ce au existat dezbateri furtunoase in privinta apartenentei pepenelui la familia legumelor sau la cea a fructelor.
In Australia are loc un festival bianual in care se celebreaza toate soiurile de pepene.
Surse:http://www.southernliving.com
http://en.wikipedia.org/