Pepenele galben (Cucumis melo)

Foto credit @ Pepenele galben (Cucumis melo)

Engleza: honeydew melon, cantaloupe
Franceza: cantaloupe

Citeste si Pepenele galben in cosmetica

Pepenele galben este o alegere sanatoasa in alimentatie datorita compozitiei sale: 88.5% apa, 0.6% fibre, 0.6% cenusa, aproape 18% zahar, 0.4% pectine, 0.2% acizi organici, grasimi, arome, minerale (saruri de fier in special), vitamina C (pana la 60%), caroten (0.40%), B1, B2, B3, Е, РР, acid panthotenic si este destul de bogat in acid folic (aproximativ 6%).

In bucatarie este unul dintre cele mai versatile alimente.

Poate intra cu usurinta in componenta oricarui de fel de mancare: supe, salate, aperitive, feluri principale, deserturi, inghetate, bauturi racoritoare.

Nu este nevoie decat de putina imaginatie iar restul vine de la sine.

In Europa si Statele Unite pepenele galben se consuma cel mai adesea crud, negatit, ca desert.

In Orient, pepenii galbeni se manaca gatiti ca si legumele. Este adevarat ca se folosesc varietati mai putin dulci. Pepenele Chekiang este una dintre varietatile folosite pentru gatit din Thailanda pana in sud-estul Chinei. Murat, acest pepene tine cateva luni si este servit ca si condiment.

Semintele uscate de pepene galben sunt o gustare obisnuita in America Centrala si de Sud, in China si in Orientul mijlociu din Iran pana in Egipt.

Sunt persoane care asezoneaza pepenele galben cu sare si piper sau cu un praf de ghimbir. Cei care iubesc gustul de citrice deseori storc cateva picaturi de lamaie peste el.

Si, ca sa revenim pe melegurile noastre ce parerea aveti de o supa raw de pepene galben cu adaos de alte fructe (banane, mango, portocale si lamai)? Se pregateste in blender si este gata in cateva minute. Poate fi servita imediat sau poate fi lasata putin la frigider.

Poate cel mai cunoscut preparat pe baza de pepene galben este celebrul aperitiv : felii de pepene galben invelite in prosciutto. Iata reteta:

1 pepene galben , fara seminte, taiat in felii subtiri
un numar de felii de prosciutto egal cu numarul feliilor de pepene
1 salata verde spalata, curatata si desfacuta frunza cu frunza
2 linguri otet din vin rosu
1/2 cana ulei de masline
1 catel de usturoi, zdrobit
1/2 lingura zahar, sare si piper.

Se pun intr-un castron uleiul de masline, otetul, usturoiul, sarea, zaharul si piperul. Se amesteca bine.
Se inveleste fiecare felie de pepene in cate o felie de prosciutto, apoi se pun peste frunzele de salata.Salata trebuie sa fie bine uscata.
Se stropeste totul cu dressingul pregatit si se lasa in frigider 15-20 min pentru a se intrepatrunde gusturile.
Poate fi servit si imediat.

Trivia

Se considera ca Asia Mica si Asia Centrala sunt locurile de bastina ale pepenelui galben. Este atestat din anul 4000 i.e.n.. De aici, mai tarziu, a fost raspandit in toata lumea.

In prezent exista aproximativ 1000 de feluri de pepene galben care difera intre ele atat prin structura frunzelor, a florilor, a timpuli de coacere, a culorii coajei si pulpei, a mirosului si a formei.

Un proverb din Orientul Mijlociu spune cam asa: “Acela care a mancat pepene galben este asemeni celui care se umple cu lumina – este binecuvantat”