Deseori, patrunjelul este subapreciat, desi are importante calitati nutritive si paleative. Majoritatea oamenilor nu cunosc beneficiile sale si il folosesc deseori doar pentru a decora diverse tipuri de mancaruri.
Patrunjelul provine din regiunea sud mediteraneana din sudul Europei si a fost cultivat pentru prima oara in urma cu 2000 de ani. Acesta a fost initial utilizat ca planta medicinala, inainte de a fi consumat ca aliment. Grecii antici considerau ca patrunjelul era sacru si il foloseau nu doar pentru impodobirea invingatorilor din concursurile sportive dar si pentru decorarea mormintelor. Desi este inca incert cand si unde a inceput sa fie consumat patrunjelul ca si condiment, istoricii presupun ca acest lucru s-ar fi intamplat in Evul mediu, in Europa.
Beneficii pentru sanatate
Patrunjelul are multiple calitati si contribuie la vindecarea a diverse boli:
– Anemie – previne anemia feripriva ca urmare a continutului bogat de fier, dar si a vitaminei C (care ajuta la absorbtia fierului);
– Antioxidant – creste capacitatea antioxidanta a sangelui;
– Antibacterian (distruge bacteriile);
– Amelioreaza respiratia urat mirositoare;
– Contribuie la tratarea alopeciei – cei care si-au frecat pielea capului cu patrunjel au constatat ca aceasta metoda functioneaza mult mai bine, comparativ cu alte tratamente;
– Purifica sangele;
– Intinereste vasele de sange – patrunjelul mentine elasticitatea vaselor de sange si ajuta la vindecarea vanatailor;
– Digestie – planta imbunatateste digestia proteinelor si a grasimilor si favorizeaza absorbtia intestinala, stimuland functia ficatului. Datorita continutului ridicat de enzime, patrunjelul faciliteaza eliminarea scaunului si optimizeaza activitatea digestiva;
– Antidiareic;
– Hipocolesterolemiant – scade nivelul colesterolului din sange;
– Diuretic;
– Tratament pentru surditate si infectii ale urechii;
– Edem – actioneaza ca diuretic si tonic al vaselor de sange;
– Inlatura oboseala;
– Dizolva calculii biliari;
– Imbunatateste functia ficatului, splinei, rinichilor si a glandelor suprarenale;
– Guta;
– Suport hormonal – la femei, patrunjelul stimuleaza productia de estrogen, si restabileste circulatia sangina normala la nivelul uterului. Menstruatia intarziata, sindromul premenstrual (dureri mensturale) si menopauza (piele uscata, iritabilitate, caderea parului) pot fi ameliorate prin consumul acestei plante. Patrunjelul regleaza ciclurile menstruale datorita apiolului, care este o componenta a estrogenului, hormon feminin. Echilibru hormonal al organismului se realizeaza prin intermediul acizilor grasi volatili pe care ii contine patrunjelul;
– Intarirea sistemului imunitar – nivelul ridicat de vitamina C, betacaroten, B12, clorofila si acizii grasi esentiali cresc imunitatea. Patrunjelul consolideaza imunitatea prin complexul de multivitamine si minerale pe care il furnizeaza organismului;
– Inhiba formarea tumorilor, in mod special a celor existente la nivelul plamanilor;
– Intepaturi de insecte – umflaturile si mancarimea se vor calma prin frecarea zonei afectate cu patrunjel;
– Icter;
– Boli renale si ale aparatului urinar – cu exceptia inflamatiilor severe, patrunjelul este eficient in tratarea multora dintre bolile renale si ale aparatului urinar. Acesta imbunatateste activitatea rinichilor si elimina toxinele din sange si din tesuturile rinichilor, previne resorbirea sarii in tesuturile organismului, amelioreaza urinarea dureroasa, edemul, oboseala;
– Congestia hepatica – patrunjelul stimuleaza circulatia fluxului de sange la nivelul ficatului, reduce congestia hepatica, elimina toxinele si intinereste organismul;
– Vedere nocturna (caracteristica in cazul deficitului de vitamina A);
– Amelioreaza durerile reumatice;
– Afectiuni ale splinei – patrunjelul poate trata diverse afectiuni ale splinei,dar si malabsorbtia;
– Intarirea dintilor – scorbutul (cauzat de un nivel scazut de vitamina C) provoaca slabirea dintilor, inmuierea si sangerarea gingiilor. Inca din Evul Mediu, patrujelul a fost folosit pentru diverse afectiuni ale dintilor, inclusiv pentru intarirea lor si a gingiilor;
– Slabit – prin calitatile sale diuretice, patrunjelul ajuta la scaderea numarului de kilograme.