Desi pare destul de simplu, gratarul face parte din materia care se preda in marile scoli de gastronomie. Acesta implica, in principal, supravegherea flacarii deschise si pastrarea acesteia la o anumita intensitate. Daca gratarul este prea fierbinte, carnea se arde. Daca nu este suficient de fierbinte iar carnea de pui este tinuta prea mult pe foc, devine uscata si fibroasa, ca si cum ai manca o papiota de ata.
Evident, cand rezultatul este perfect, gratarul este o adevarata placere. Va prezentam trucuri si idei care garanteaza un gratar perfect si original.
Preparati carnea cu bere
Sacrificati doua cutii de bere si lasati carnea de pui sa se marineze, pana incingeti gratarul. Pentru rezultate intradevar spectaculoase, puneti carnea in bere, de acasa, intr-un vas care se inchide ermetic si lasati-o sa se marineze, pana ajungeti la locul unde doriti sa petreceti la iarba verde si un gratar. Cu cat sta mai mult in bere, cu atat carnea va fi mai frageda si aromata.
Puteti inlocui puiul cu curcanul
Este mai moale decat pieptul de pui si mult mai “ingaduitor” daca il uitati mai mult pe gratar.
Nu va zgarciti la sos
Uneori secretul unui gratar reusit sta in sos, desi la noi este mai putin raspandita aceasta practica. Garantam ca sosul face diferenta intre un gratar bun si unul exceptional. Puteti folosi sosul pentru aripioare picante a carei reteta o gasiti aici.
Gaz sau carbune
Aceasta dezbatere dureaza de cand exista gratarul si implica mai multe variabile: de la gustul gratarului, pana la comoditate si costuri. Cat despre sanatatea organismului, nici un studiu nu a reusit sa demonstreze pana in prezent care dintre ele este mai sanatos.
Gazul arde mai curat. Carbunele, in schimb, emite monoxid de carbon care patrunde in atmosfera, contribuind la cresterea poluarii. Din punctul de vedere al gustului, insa, multi prefera gratarul cu carbune. Acesta confera carnii un gust bogat si usor afumat.
Puiul cu bere la gratar
Daca doriti sa preparati la gratar, o pasare intreaga, simplificati lucrurile. Asezonati pasarea cu toate condimentele preferate, fara a-i inlatura pielea, apoi turnati bere in interiorul acesteia. Pielea pasarii previne uscarea carnii, iar berea o va mentine moale si suculenta. Pentru un “gratar light”, inainte de servire, inlaturati pielea.
Ciocanele dulci-acrisoare
Pulpele inferioare de pui au o calitate speciala. Raman fragede chiar daca le inlaturati pielea. Un sos usor mentolat dulce-acrisor extrem de simplu de facut, va transforma banalele ciocanele intr-un fel de mancare rafinat. Pentru o masa de pranz, acasa, serviti-l alaturi de orez brun si felii proaspete de ananas.
Reteta pentru sos:
1/3 cana de otet din vina alb
1 ½ lingura menta uscata
sare de mare
pier negru proaspat macinat
Puneti toate ingredientele intr-o tigaita, la foc mediu spre mare, amestecand constant. Dupa ce a ajuns la fierbere, reduceti focul la minim si lasati sosul sa clocoteasca incet, inca 2 minute. Asezonati cu sare si piper, dupa gust. Daca simtiti nevoia, se mai poate adauga putin otet.
Pui Hoisin la gratar cu zmeura
Opriti-va la orice supermarket si achizitionati o sticluta de sos Hoisin si o punga de zmeura congelata. Transformati zmeura in piure, adaugati sos Hoisin, dupa gust si sosul este gata. Un mic secret: acest sos poate fi si o marinada exceptionala, daca aveti posibilitatea sa lasati carnea cel putin 2 ore la marinat.
Sursa: http://www.eatingwell.com