Astazi pe piata exista o multime de spray-uri si dispozitive care promit un parfum placut si indelungat, care sa improspateze aerul locuintei.
Multe dintre ele contin substante toxice, care, inhalate pe termen lung, au efecte daunatoare asupra sanatatii.
In particular, cei care sufera de astm vor fi afectati de parfumantele pentru camera. Nu de putine ori, aceste persoane se trezesc cu dureri de cap, alergii si chiar depresii.
Aceasta nu insemna sa renuntam la parfumarea locuintei. Putem sa ne preparam propriile noastre parfumuri, evitand eventualele substante chimice daunatoare.
Parfum de camera cu uleuri naturale
Folositi uleiul natural preferat, tinand cont si de urmatoarele specificatii:
Levantica: imbunatateste calitatea somnului si calmeaza sistemul nervos
Busuiocul: este excelent in cazul durerilor de cap
Rozmarinul: stimuleaza activitatea creierului si imbunatateste memoria
Salvia: calmeaza sistemul nervos
Uleiul de cuisoare: reduce congestiile nazale si contine proprietati afrodisiace
Lamaia: actioneaza ca un antidepresiv natural si calmeaza anxietatea
Portocala: revigoranta si relaxanta
Luati o lingura din uleiul preferat, amestecati-l cu ½ cana de otet si 400 ml apa. Turnati lichidul obtinut intr-un pulverizator si parfumantul dumneavoastra este gata.
Parfum de camera cu extracte florale
Fierbeti o mana de frunze si/sau petale (dupa caz) din floarea preferata: iasomie, trandafiri, lavanda, in 400 ml apa, la foc mediu, 30 minute. Lasati sa se raceasca, strecurati lichidul obtinut, apoi turnati-l intr-un pulverizator. Casa dumneavoastra va mirosi divin.
Condimente
Luati o lingura din condimentul preferat sau le puteti amesteca. Scortisoara, cuisoare, cardamon, vanilie si fierbeti-le la foc iute, 20-25 minute, in 400 ml de apa. Lasati sa se raceasca, strecurati lichidul si turnati-l in pulverizator. Va veti trezi direct in 1001 de nopti.
Un mic secret: Inainte de a-l folosi, agitati flaconul.
Lumanari parfumate din ceara de albine
Aceasta solutie implica putina pregatire si indemanare dar rezultatul este absolut spectaculos si merita putin efort.
Avem nevoie de ceara de albine, pot fi si lumanari pe care le vom topi, un fitil de bumbac si esenta preferata. Alegeti o forma pentru lumanarea dumneavoastra iar restul este simplu.
Se topeste ceara, cat este calda se amesteca impreuna cu uleiul preferat. Legati fitilul de un betisor pe care il asezati peste gura formei pentru lumanare, astfel incat firul de bumbac sa fie pozitionat in centrul acesteia.
Turnati ceara topita si asteptati sa se raceasca.
Puteti folosi parafina in loc de ceara de albine. Ce-i drept, prima se manevreaza mult mai usor, cea de-a doua este mai lipicioasa si trebuie sa o manevrati rapid, dar imprastie un miros mult mai placut.
Sursa: http://www.healthyfoodhouse.com