Oua murate

Foto credit @ Oua murate

Continuam calatoria noastra in jurul lumii in cautarea unor muraturi inedite.

Ouale murate s-au nascut in pub-urile englezesti. Sunt gustarile cu care erau serviti clientii langa un pint de bere sau alaturi de o portie de fish and chips.
Sunt extrem de apreciate si in tarile scandinave. Reteta de oua murate daneza include si colorarea lor cu ajutorul sfeclei.
Trebuie spus din capul locului ca ouale murate se tin exclusiv in frigider si se scot doar pentru consum.

Fiecare din retetele pe care vi le prezentam mai jos sunt gandite pentru 12 oua, fierte tari si curatate de coaja.
Pentru fiecare dintre ele trebuiesc respectati urmatorii pasi:

1. Se aduc la fierbere toate ingredientele care constituie solutia de murat cu exceptia oualelor pe care le-ati fiert in prealabil.
2. Dupa ce au dat in clocot se reduce focul si se lasa sa fiarba 5 minute.
3. Nu se pun intr-un borcan mai mult de 12 oua si acestea trebuie sa stea lejer. Borcanul trebuie sa fie sterilizat, incalzit si sa se poata inchide ermetic. Preferabil ar fi un recipient din plastic sau din sticla termorezistenta.
4. Este necesara o cantitate mai mare de solutie de murat astfel incat ouale sa fie complet acoperite.
5. Se toarna solutia fierbinte peste oua, se pune capacul si se introduc imediat la frigider.

Dupa doua saptamani pot fi servite.

Oua murate colorate

Pentru aceasta avem nevoie de:

1 cana de suc de sfecla – pe care o obtineti fierband o sfecla si extragandu-i sucul cu un blender.
1½ cana otet de cidru
1 lingurita zahar brun.
cateva felii de sfecla intregi.

Mai simplu: fierbeti sfecla impreuna cu otetul, taiati-o felii si puteti continua reteta. 

Oua dulci acrisoare

1½ cana cidru de mere pasteurizat
½ cana otet de cidru
1- 2 batoane de scortisoara
2 linguri de sare
3 catei de usturoi

Oua murate simple

1½ cana suc de mere pasteurizat
½ cana otet alb
6 feliute de ceapa
12 lingurite sare
1 catel de usturoi

Oua murate cu marar

1½ cana otet alb
1 cana apa
¾ lingurita marar tocat marunt
¼ lingurita piper alb
3 lingurite sare
¼ lingurita boabe de mustar
½ lingurita ceapa taiata marunt sau data prin razatoare
1 catel de usturoi

Oua murate cu ananas

1 conserva de ananas neindulcit de la care se va folosi doar zeama.
Daca folositi ananas indulcit se omite zaharul din reteta
1½ cana otet alb
2 cepe medii taiate feliute subtiri
¼ cana zahar
1 lingurita sare

Puteti adauga fiecareia dintre aceste si o lingurita de mix de condimente pentru muraturi.

Desi mai putin cunoscute la noi, haideti sa recunostem ca ouale murate sunt o idee buna de aperitiv.
Fie si numai pentru a mai schimba vesnicele oua umplute.