Oregano (Origanum majorana)

Foto credit @ Oregano (Origanum majorana)

Engleză – oregano
Franceză – origan

Citeste si Oregano in terapia naturista

Oregano in bucatarie

Gustul aromatic si ușor amarui, aroma complexa, cu o nuanta picanta, confera mancarurilor o savoare aparte. Aroma difera mult, in funcție de calitatea plantei. O calitate buna ofera un gust atat de puternic, incat aproape amorteste limba.

Oregano este un condiment robust, care rezistă bine tratamentelor termice, putand fi adaugat in preparate la inceputul timpului afectat gatitului. Este folosit proaspat sau uscat. Cand este uscat, ca si cimbrul, si rozmarinul, are gust si aroma mai puternice decat in stare proaspata.

Este omniprezent in bucataria cu specific mediteraneean, fiind indispensabil savorii pizzei. Se folosește mai ales in combinatie cu rosiile, carnea, legumele fierte sau fripte, maslinele si leușteanul, armonizandu-se foarte bine cu mancarurile picante. Impreuna cu busuiocul da aroma caracteristica bucatariei italiene.

Oregano este unul dintre condimentele extrem de importante ale bucatariei grecesti, potrivindu-se foarte bine cu maslinele si usturoiul, alte doua ingrediente specifice Greciei. Cu oregano se asezoneaza carnea de porc, vita, pui, miel, vanat, peste si fructe de mare, legumele, leguminoasele (fasole, linte, naut) etc.

In afara regiunii mediteraneene, oregano se folosește surprinzator de puțin.
Mai popular în SUA si Mexic este oregano mexican, cu gust mai puternic, frecvent folosit alaturi de ardei iuti si fasole.

Trivia

Denumirea stiintifica inseamna „podoaba muntelui” (in limba greaca, oros inseamna „munte”, iar ganos, „podoaba”). Filiere: limba italina – origano; ; germana – oregano, 

Felul de mancare cel mai bine asociat cu oregano este pizza.

Conform legendei, pizza a aparut in 1889, cand regele Umberto si sotia sa, Margherita, au poposit in Napoli. Pizza, pe acea vreme, era un fel de paine alba asezonata cu pasta de rosii. In onoarea reginei, un bucatar local a imbogatit compozitia: pe langa rosii, a adaugat branza mozzarella si busuioc verde, in culorile steagului italian. Inventia a devenit cunoscuta sub numele de pizza Margherita.

Dar oregano a ajuns rapid preferat in mai toate sortimentele de pizza, indiferent de compozitie.