Oprah Winfrey – Disciplina si vointa

Foto credit @ Oprah Winfrey – Disciplina si vointa

Sarbatorita zilei de astazi, 29 ianuarie 2014, Oprah Winfrey este o persoana remarcabila care nu are nevoie de nici o prezentare.

Nici nu vrem sa vorbim astazi despre realizarile ei profesionale caci ar trebui sa scriem trei articole si o continuare, pentru a cuprinde intreaga ei activitate. Pe langa viata profesionala, Oprah a trebuit sa faca fata unor provocari extrem de dificile in viata particulara. Ne amintim ca printr-un efort de vointa extraordinar a reusit sa slabeasca 30 de kilograme, devenind un exemplu pentru intreaga lume.

Cum a reusit ? Simplu:planificand si respectand planul.

“Cheia pentru a reveni printre oamenii cu greutate normala este sa te organizezi”, isi incepe Oprah pledoaria pentru o alimentatie echilibrata. “Asa cum trebuie sa-ti planifici viata, trebuie sa-ti planifici si alimentatia.”

In loc sa mananci copios seara sau sa rontai in nestire cine stie ce gustari, Oprah a optat pentru un plan alimentar a carui cheie s-ar putea rezuma, parafrazand o veche zicatoare urbana, “mesele mici si dese, cheia marilor succese.”

In loc sa controleze fiecare calorie in parte, Oprah a ales de la inceput doar alimente mai putin grase, pe care le stim cu totii: piept de pui la gratar, salate fara dressing-uri grase, peste, omleta de albus fara branza sau cascaval, cartofi dulci in coaja, fulgi de ovaz, salate de legume, si pentru ca o viata are omul, mananca, din cand in cand, si chiftelute de curcan.

De asemenea, serveste masa de 5 ori pe zi, asa cum se recomanda peste tot. Ce a facut vedeta de fapt? A impartit pranzul in trei mese si astfel au rezultat cele 5, sa le spunem gustari, zilnice.

Este poate, printre cele mai echilibrate planuri alimentare pe care le-am vazut in ultima vreme si chiar calculam in redactie ca nu este foarte scumpa, nu implica cine stie ce minunatie nemaiauzita pe plaiurile carpatine si este imposibil sa te simti flamand.

La micul dejun, Oprah alege fulgi de ovaz si omleta din albus de ou sau o omleta, tot de albus, fara adosuri de branza si o bautura verde (suc din frunze de spanac, broccoli, iarba de grau, orice vreti dumneavoastra, verde sa fie).
De ce, veti spune, doar albus de ou ? Pentru ca galbenusul este bogat in colesterol. In caz de colesterol marit, sau, hai sa o spunem pe sleau, de la o anumita varsta, devii atent inclusiv la galbenusul de ou.

A doua masa se poate compune din ton (bun si cel din conserva, in suc propriu), somon sau piept de pui la gratar cu salata verde sau salata de radacinoase si un cartof copt in coaja. Oprah foloseste cartofi dulci, noi putem folosi cartofi rosii, foarte gustosi, nu se sfarama, iar culoarea rosie indica un nivel crescut de pigmenti (flavonoide) cu actiune antioxidanta si antitumorala, vitamine din complexul B, fibre alimentare, compusi fenolici cu efect de reglaj asupra activitatii cardiace.

A treia si a patra masa a zilei sunt un fel de mini-pranz dar fara cartof si pot contine fie chiftelute de curcan cu salata, fie piept de pui la gratar cu legume.

Cina se compune din peste (ton sau somon) sau chiftelute de curcan cu salata verde sau salata de cruditati.

Platon spune ca “trebuie sa existe o masura in toate”. Daca este asa, Oprah Winfrey a gasit o masura si dovedeste in fiecare zi ca este cea corecta.

sursa:http://www.oprah.com