Oboseala cronica

Foto credit @ Oboseala cronica

Recunosteti simptomele de mai jos ?

Oboseala severa cu reducere la jumatate a activitatii si excluderea altor afectiuni severe ce pot produce oboseala, la care se adauga febra moderata sau frisoane, inflamatie faringiana, usoare dureri ganglionare, slabiciune musculara generala, dureri musculare, epuizare dupa eforturi efectuate alta data fara probleme, cefalee difuza, dureri articulare fara modificari locale, tulburari neuropsihice cu iritabilitate si depresie, tulburari de somn-insuficient sau nevoie crescuta. Pot coexista si alte simptome ca: raceli si micoze repetate, alergii cu alergeni mai greu de precizat.

Daca raspunsul este afirmativ, s-ar putea sa suferiti de sindromul oboselii cronice (SOC)

Tratamentul facut acasa este cel mai important element in tratarea SOC. Nu implica medicatie ci o anumita organizare care sa reduca discomfortul si simptomatolgia.

Reorganizati-va orarul astfel incat sa profitati la maxim de momentele in care va simtiti energici. Tineti un jurnal timp de o saptamana, in care notati in ce momente ale zilei va simtiti energici si care sunt momentele in care apar starile de oboseala si apatie. Daca observati ca exista un tipar, incercati sa tineti cont de el in organizarea activitatilor zilnice.

Incercati sa nu va supraincarcati cu sarcini in perioada in care va simtiti energici. Veti obosi foarte mult si va va lua cateva zile sa va reintrati in forma.

Acordati atentie maxima programului de somn. Somnul poate fi chiar vindecarea in acest caz.

Culcati-va doar cand simtiti ca va este somn si treziti-va la aceeasi ora, in fiecare zi indiferent daca va simtiti odihniti sau nu. La un moment dat, organismul se va ordona iar somnul va deveni cu adevarat odihnitor.

Daca ati incercat sa adormiti si dupa 15 minute n-ati reusit, ridicati-va din pat si faceti o activitate monotona, in liniste. Cand simtiti ca va este somn, din nou, reveniti in pat.

Inainte de culcare nu beti cafea, alcool si nu fumati.

In dormitor trebuie sa aveti o temperatura confortabila si eliminati orice sursa de zgomot sau lumina.

Asigurati-va ca salteaua va ofera confortul necesar. In caz contrar, schimbati-o cat mai repede. Folositi o perna care sa va sustina corect capul si gatul in timpul somnului.

Daca simtiti nevoia sa atipiti si aveti posibilitatea sa o faceti, nu va retineti. Timpul maxim este de 60 de minute dar evitati sa atipiti seara. Aveti nevoie de un somn complet in timpul noptii.

Faceti exercitiu fizic moderat. Streching-ul este extraordinar. Puteti opta, de asemenea, pentru exercitii usoare de aerobic, mersul pe jos, innotul, mersul cu bicicleta. Orice poate solicita organismul fara a-l obosi fara masura.

Pentru durerile musculare, articulare precum si cele de cap care pot fi insuportabile, nu va automedicati. Mergeti la medic. Acesta va sti sa prescrie cea mai buna solutie pentru dumneavoastra. Nu va fie teama sa discutati cu medicul dumneavoastra despre oboseala cronica. Deja este o afectiune cunoscuta si luata foarte in serios.

Atentie la ce mancati. Alegeti o dieta cu putine grasimi si bogata in fibre si carbohidrati. Important este sa aduceti un aport optim de energie in organism.

Aveti rabdare si fiti consecventi. Revenirea cu si fara tratament poate fi completa, cu reluarea integrala a activitatii.

Sursa:http://www.webmd.com