Nicotina lichida poate fi mortala

Foto credit @ Nicotina lichida poate fi mortala

New York Times a publicat un articol incendiar privind nicotina lichida folosita la umplerea tigarilor electronice si a avertizat toti parintii in legatura cu potentialul mortal al acesteia in cazul in care cade in mainile copiilor mici. Daca lichidul este ingerat sau ia contact cu pielea celor mici provoaca convulsii si, intr-un final, este fatala. “O lingurita de lichid chiar si foarte diluat poate ucide un copil mic”.

“Nu se pune problema daca va fi otravit sau nu un copil, ci cand” a declarat Lee Cantrell, director al diviziei din San Diego al Sistemului Californian de control al Otravurilor (California Poison Control System), pentru Times.

Credinta ca tigara electronica este mai putin nociva decat cea traditionala este, mai mult, anecdotica. Deocamdata Food and Drug Administration din America (celebrul FDA), nu a finalizat studiul privitor la efectul acestora asupra sanatatii.

Din cauza vidului de legislatie in privinta tigaretelor electronice, efectele inhalarii vaporilor de nicotina lichida sunt necunoscute. Ce se stie este ca tigareta electronica “induce tinerilor dorinta de a incerca si alte produse pe baza de tutun, inclusiv tigaretele clasice”. In 2012, peste 1,7 milioane de elevi de gimnaziu si de liceu au fumat tigareta electronica.

Centrele pentru controlul otravurilor din intreaga America, au raportat cresterea cu 10% a numarului de apeluri legate de otraviri ale copiilor si adolescentilor, cu nicotina lichida.

“Credem ca nicotina concentrata este o otrava extrem de toxica. Este la fel ca medicamentele periculoase, care se elibereaza doar pe baza de prescriptie medicala” a spus Stacey Bangh, de la Centrul pentru Controlul Otravurilor din Hennepin.

Deci, ce trebuie sa facem daca micutul nostru a intrat in contact cu nicotina lichida?

Iata ce recomanda specialistii de la Centrul pentru Control al Otravurilor din America.

1. Sunati imediat la 112;

2. Daca lichidul a fost ingerat, NU provocati voma, chemati de urgenta medicul;

3. Daca lichidul a intrat in contact cu pielea spalati locul cu sapun neutru (nu folositi sapunuri antibacteriene) si clatiti cu apa din abundenta;

sursa:http://www.huffingtonpost.com