Din capul locului trebuie spus ca asteptarile vis-a-vis de noile vinuri facute de Razvan Macici în 2011 la Crama Atelier de la Murfatlar (si mai ales de prestigiul urias al creatorului lor) au fost mari. Surpriza nemaimpomenita însa a fost ca vinurile sunt mult peste asteptari, din punctul meu de vedere fiind toate, fara exceptie, vinuri de medalie de aur la orice concurs international ar fi înscrise!
Dar, hai sa lasam vinurile sa se prezinte:
1. Sable Noble – cupaj: Sauvignon Blanc, Chardonnay (barrique), Pinot Gris si Riesling Italico. Un vin stralucitor, elegant si complex, vioi si crocant, savuros si lung, cu note florale, fân si iasomie, gust rotund, catifelat si echilibrat cu frumoase note minerale si post-gust proaspat care lasa sa se exprime o sarabanda de pepene galben, citrice suave si fructe tropicale. 90 de puncte!
2. Arezan – Crâmposie. Iata o Crâmposie de zile mari: cea mai intensa pe care am gustat-o, total diferita de cele din Dragasani: are corp, echilibru exceptional între aciditate si alcool, parfum de flori de câmp, mar verde si fân proaspat cosit. O mare reusita în vinificarea acestui soi. 88 de puncte!
3. Sable Noble – rose. Cabernet Sauvignon. Atac intens, fructos cu evolutie florala. Zmeura, cirese albe, trandafir. Aciditate placuta, culoare un pic prea intensa pentru gustul meu, dar parcurs foarte interesant: 87 de puncte.
4. Leat 6500 The Origin – rose. Cabernet Sauvignon si Feteasca Neagra. Un rose perfect, fructos si intens, cu joc sprintar între corpul Sauvignon-ului si moliciunea Fetestii. Scoate la nas fructe rosii de padure, trandafir si zmeura proaspata. Echilibru desavârsit, evolutie frumoasa la pahar, finish lung, mineral. 93 de puncte.
5. Fatum -rose. asta e un vin dement. Nu-i pentru oricine si în mod sigur nu place oricui. Pe mine m-a sedus iremediabil. Pinot Noir fermentat în baric care, degustat în orb, juri ca-i vin rosu, ultra-intens, foarte expresiv, mult lemn si parada interminabila de fructe de la visine si coacaze si pâna la martipan si cafea. O nebunie unica si irepetabila vinificata magnum în numai 892 de sticle. Vreo patru am baut noi. Vreti punctaj? Pe gustul meu, 96 de puncte!
6. Amprenta – Muscat Ottonel, demidulce. Impresionant de-a dreptul caracterul floral de Muscat (trandafir, iasomie) si echilibrul perfect între dulceata vinului (miere, stafide aurii) si aciditate. 92 de puncte.
Astea au fost. Degustati-le si sunt sigur ca o sa-mi fiti recunoscatori ca le-ati auzit de la mine. Felicitarile, toate, le merita însa, cu prisosinta maestrul: multumim, Razvan Macici!
Razvan Jurca