Murele (Rubus fruticosus)

Foto credit @ Murele (Rubus fruticosus)

Engleza: Blackberry
Franceza: Mûre

Culoarea neagra a murelor le recomanda ca un adaos elegant in orice salata de fructe sau desert dar in acelasi timp indica concentratia mare de antioxidanti continuta de acest fruct de padure. Cercetatorii sugereaza ca acest continut mare de vitamine reduce problemele inimii, bolile periodontale si declinul functiilor cognitive datorate imbatranirii. Murele au un continut scazut de calorii, practic nu contin grasimi si au o concentratie mare de fibre si nutrienti, recomandandu-le ca o alegere ideala in cazul unei diete sanatoase.

Adjuvant in diete

O cana de mure contine 62 de calorii, mai putin de 1 gram de grasimi, 2 grame de proteine, 1 gram de sodiu si nici un pic de colesterol. Aceeasi cana de mure ne daruieste 7.6 grame de fibre. Daca sunteti in timpul unei cure de slabire murele “taie foamea” si confera energie organismului.

Imbunatateste functiile inimii

In 2003, cercetatorii italieni de la Universitatea din Messina, au descoperit ca sucul de mure actioneaza asupra vaselor sangvine deteriorate, protejand si imbunatatind activitatea inimii.

Imbunatateste functiile motorii si cognitive

In anul 2009 un studiu publicat in revista medicala Nutritional Neuroscience a aratat ca un consum regulat de mure incetineste declinul functiilor motorii si cognitive ce survine odata cu imbatranirea organismului. Cercetatorii au hranit soareci de laborator, timp de 8 saptamani cu mure. Acestia si-au imbunatatit performantele motorii si cognitive fiind capabili sa indeplineasca mai repede si mai eficient anumite sarcini. Practic, suplimentarea dietei soarecilor cu mure (2% din cantitatea de alimente) a condus la imbunatatirea memoriei pe termen scurt, cresterea performantelor motorii, imbunatatirea echilibrului si a coordonarii. Se presupune ca polifenolii din mure sunt cei responsabili pentru aceasta “intinerire” fizica si psihica.

Sanatatea cavitatii bucale

Consumul murelor distruge bacteriile din cavitatea orala. Acidul gallic, rutina si acidul elagic sunt substante antibacteriene extrem de puternice care au concomitent si efecte antiinflamatorii si antivirale. Dupa ce au fost testate pe 10 tipuri de bacterii diferite, capacitatea lor uimitoare de a le eradica pe acestea, le-au adus in atentia specialistilor in igiena orala. In momentul de fata, se studiaza obtinerea unor produse pe baza de extract de mure pentru mentinerea sanatatii dintilor si gingiilor.

Sursa: http://healthyeating.sfgate.com