Nu stiu altii cum sunt dar eu cand ma gandesc la dulceata de mure, imi lasa gura apa. Textura specifica si gustul dulce-acrisor este o nebunie a simturilor.
Un adaos rafinat la prajiturile dumneavoastra pot fi murele macerate in votca, folosite la fel ca visinele sau afinele din visinata si respectiv afinata.
Un desert celebru cu mure macerate in votca se numeste Blackberry Drunken Fool sau pe limba noastra “mure bete crita”. Nu va temeti, nu se imbata nimeni din cateva mure strecurate in desert. Denumirea se refera strict la mure dar veti constata singuri daca decideti sa-l preparati:
Pentru 4 persoane avem nevoie de:
2 cani de mure “ametite” bine cu votca
1 cana smantana
1 lingurita esenta de vanilie
dupa gust, zahar sau substituenti
pentru decor: frunze proaspete de menta
Puneti cele doua cani de mure in blender impreuna cu zaharul sau indulcitorul prefeat. Folosind functia “pulse”, mixati de cateva ori pana la omogenizare.
Mixati smantana cu vanilia si 2 lingurite de zahar sau echivalentul acestuia, pana cand amestecul se intareste.
Puneti cate o 1 lingura de piure de mure in 4 pahare de martini sau de vin
Amestecati restul de piure cu smantana batuta cu furculita obtinand astfel o varietate unica de culori, de la roz pana la violet inchis.
Puneti amestecul obtinut in pahare, deasupra piureului de mure, decorati cu frunze de menta si serviti.
Dar preparatul culinar care a cucerit lumea este gemul de mure. Din Franta, pana in Ecuador, acesta este folosit in preparate culinare goumet alaturi de rata, in supe si garnituri pentru preparatele de oua, mousse-uri si jeleuri.
Reteta este extrem de simpla si merita macar mentionata.
Avem nevoie de:
1.8 kg mure
85 ml apa
3 linguri zeama de lamaie
1.8 kg zahar
Pentru un gust special, mai acrisor, nu alegeti mure foarte coapte care sunt foarte dulci.
Intr-o cratita mare puneti murele impreuna cu apa si zeama de lamaie. Lasati sa fiarba la foc foarte mic, 3 ore. Adaugati zaharul si aduceti din nou la fierbere amestecand constant. Din cand in cand verificati gemul. Luati cu lingura o cantitate mica de gem si lasati-o sa cada pe o farfurie rece. Daca atunci cand atingeti cu degetul se strange, gemul este gata.
Spumuiti gemul si transferati-l imediat in borcane sterilizate, care se inchid ermetic.
Pastrati gemul de mure la loc racoros si intunecat cel putin 24 de ore.
Aceasta nu inseamna ca nu le putem folosi intr-o salata de fructe, o placinta gustoasa sau la micul dejun, alaturi de o portie de iaurt sau kefir.
Daca v-au ramas in congelator doua foi de placinta stinghere si mure puteti prepara cea mai simpla placinta cu mure.
Cele cateva ingrediente necesare sunt:
2 foi de placinta
3/4 kg mure
½ cana zahar
½ cana faina
2-3 linguri lapte
zahar dupa gust, pentru ornarea placintei (optional)
Se incalzeste cuptorul la 220 grade celsius
Se amesteca murele cu zaharul si faina.
Separat, ungeti cu unt sau ulei o tava de placinta si se asaza una dintre foi. Turnati umplutura peste foaie, niveland. Asezati a doua foaie de placinta peste umplutura, presand una de alta marginile celor doua foi ca sa se lipseasca, Ungeti placinta cu putin lapte si presarati zahar deasupra. Daca nu va place gustul foarte dulce puteti renunta la zahar.
Introduceti tava in cuptor pentru 15 minute apoi reduceti focul la 190 de grade Celsius si lasati inca 25 de minute, pana se coace. Placinta este gata.
Oricum alegeti sa le serviti, murele au un gust aparte si o culoare speciala care innobileaza si cea mai frugala masa.