Mucenicii

Foto credit @ Mucenicii

Unul dintre cele mai frumoase obiceiuri romanesti este sarbatorirea mucenicilor, pe 9 martie. Inca exista dezbateri in privinta formei acestora se spune ca reprezinta forma stilizata a celor 40 (42, dupa unele surse) de mucenici sau ca simbolizeaza ghirlandele de flori ce s-au ridicat ca prin minune din apa, in cinstea mucenicilor innecati.

Oricum ar fi, este un obicei unic cu mici variatiuni de la o zona geografica la alta.

In Dobrogea si in Muntenia se fac asa numitii “mucenici in zeama” aromata cu scortisoara si nuca macinata si indulcita cu miere sau zahar, iar in Moldova se fac “sfintisorii” din aluat de paine sau de cozonac, depinde cum “pica” postul, unsi cu miere si presarati din abundenta cu nuca.

Tot pe data de 9 martie, exista obiceiul ca barbatii sa bea 44 de pahare (desi sunt doar 40 de mucenici, hai, fie, 42). Desigur, 9 martie coincide cu venirea “Mosilor” dar nu spune nimeni ca erau 44 de mosi. De unde a aparut cifra aceasta, ramane inca un mister, dar recomandam domnilor sa cantareasca masura paharului caci mucenicii dulci impreuna cu atatia mosi fac capul cat o banita.

Va oferim retetele de mucenici atat “in zeama” cat si cu aluat de post, pentru toate gusturile. Daca nu tineti post, ii puteti prepara din aluat de cozonac

Mucenici dobrogeni sau muntenesti (Mucenici in zeama)

200 gr mucenici

3 litri apa

1 praf de sare

2 portocale mari, doar coaja rasa

1 lamaie mare, doar coaja rasa

10 linguri zahar brun sau miere

dupa gust scortisoara

4-5 linguri nuca macinata + nuca macinata pentru servire

Fierbeti mucenicii ca pe paste, al dente.

Aduceti apa cu sare la fierbere, turnati mucenicii si lasati sa fiarba cat scrie pe pachet. Dati deoparte cratita, lasati sa se racoreasca putin si adaugati coaja de citrice, 4 linguri de nuca pisata, mierea sau zaharul si scortisoara. Amestecati delicat, acoperiti si lasati peste noapte. Sunt extraordinari si reci si calzi

Mucenici moldovenesti de post

Pentru aluat

600 gr faina

50 ml ulei

50 gr margarina

100 gr zahar

50 gr drojdie

200 ml apa calduta

1 praf sare

coaja rasa de la o lamaie

coaja rasa de la o portocala

2 pliculete zahar vanilat

Pentru sirop

300 gr zahar

coaja rasa de lamaie si de portocala

300 ml apa

Pentru uns

50 gr miere

nuca macinata

Se topeste margarina in ulei, apoi se lasa sa ajunga la temperatura camerei.

Se pregateste o maia din drojdie, putina apa calduta, 1 lingura de zahar si o lingura de faina. Se lasa la dospit 5 minute. Restul de apa se pune la fiert cu restul de zahar. Cand a dat in clocot, se da deoparte si se lasa la racit.

Se rastoarna faina pe suprafata de lucru, se face o adancitura in centrul ei si se toarna maiaua, sarea, cojile de citrice si zaharul si se framanta impreuna cu apa fiarta si indulcita, pana se obtine un aluat ca de cozonac.

Se lasa sa creasca acoperit, la cald 30-45 minute, apoi se intinde cu sucitorul pe blatul de lucru infainat. Se taie fasii, se ruleaza sub forma de snur si se rasucesc in forma de opt.

Se prepara siropul. Se fierbe apa cu zaharul si cojile rase de citrice, pana clocotesc. Se da deoparte.

Se unge o tava cu ulei, se asaza mucenicii in tava, se acopera tava si se mai lasa 10-15 minute, la cald, apoi se introduc in cuptor la 180 de grade Celsius. Se coc 25-30 de minute, pana trec testul scobitorii, apoi se scot din cuptor, se insiropeaza si se lasa sa se raceasca putin, se ung cu miere si se presara cu nuca macinata.